Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

700 vítězství Třince v extralize: Hattricky obránců, deset gólů i první onlajn

24.09.2021 · Klub
Hokejový klub HC Oceláři Třinec slaví velké jubileum, vítězství našich hokejistů v Hradci Králové bylo v pořadí 700. v historii základní části nejvyšší české soutěže. Oceláři ji hrají nepřetržitě od sezony 1995/96, připravili jsme pro vás vzpomínku na ty nejzajímavější z nich.

Mistrovské oslavy, velké individuální výkony hráčů, radost a někdy i zklamání, které ke sportu patří. Třinecký fanoušek toho od postupu Ocelářů do nejvyšší soutěže zažil za pětadvacet sezon opravdu hodně. Oceláři ve středu výhrou 3:2 v Hradci Králové překonali cenné jubileum: připsali si už 700. výhru v ZÁKLADNÍ ČÁSTI. Redakce klubu si proto připravila souhrn a připomínku těch nejzajímavějších z nich. I zápasy základní sezony, ve kterých se hraje jen o postavení v tabulce, totiž přinášejí krásné a nezapomenutelné příběhy, které lemují historii klubu. 

Vybrali jsme pro vás 10+1 významných vítězných zápasů Třince v jeho historii základní části. Tohle jsou ony...

8. 9. 1995: Pardubice - Třinec 2:6

Cestu za jubilejními 700 vyhranými zápasy v nejvyšší české soutěži třinečtí Oceláři zahájali v tom historicky úplně prvním. Po postupu do extraligy Oceláři v roli nováčka začínali sezonu s cílem se zachránit na ledě ambiciózních Pardubic. Domácí sice už po necelých deseti minutách vedli 2:0 po brankách budoucích třineckých hráčů Ladislava Lubiny a Tomáše Pácala, Třinec ale nakonec předvedl fascinující obrat. 

Vůbec prvním gólovým střelcem Ocelářů v české extralize byl obránce Ľubomír Sekeráš, který nastartoval třinecký tým za prvním vítězstvím. Třinec tehdy v Pardubicích vyhrál 6:2 a slavil své první vítězství v nejvyšší české soutěži. V ní se coby nováček dokázal udržet, což v té době zdaleka nebylo samozřejmé, sezona pro něj skončila až v předkole proti Zlínu.

26. 9. 1995 Kladno - Třinec 7:10

Deset! Deset! Deset!

Hned v šestém zápase Třince v extralize padla také první desítka. Hattrickem se pod prvním dvojciferným výsledkem podepsali hned dva třinečtí hráči, útočníci Petr Zajonc a Richard Král. Za Kladno do zápasu nastoupili třeba Marek Židlický, Tomáš Kaberle, Pavel Patera nebo Martin Procházka, budoucí hvězdy národního týmu České republiky. Tohle utkání je navíc dosud v historii české extraligy zapsáno jako jedno ze dvou, ve kterých padlo 17 branek, což je dosavadní tuzemský rekord. 

Oceláři v dalších letech dokázali deset branek nastřílet ještě v dalších třech zápasech, pokaždé na domácím ledě. 27. 12. 2002 porazili 10:4 Vsetín, 17. 11. 2010 nasázeli desítku Litvínovu při vítězství 10:1 a 2. 3. 2014 porazili Kometu Brno 10:2.

9. 10. 1997: Karlovy Vary - Třinec 1:5

Z kraje října roku 1997 pokořil velký milník Ľubomír Sekeráš. Symbolicky autor vůbec prvního třineckého gólu v nejvyšší soutěži se stal také prvním obráncem v historii klubu, kterému se v utkání extraligy podařilo nasázet hattrick. Ľubomír Sekeráš se stal jednou z ikon klubu na konci devadesátých let. Za Třinec odehrál dohromady 385 zápasů a díky skvělým výkonům se přímo z Třince dostal do NHL. Jeho dres s číslem 77 je navždy vyřazen z používání a visí pod stropem WERK ARENY. 

Mimochodem: O pět let později nastřílel hattrick také obránce Petr Jančařík. Shodou okolností to bylo znovu v zápase proti Karlovým Varům. 5. 12. 2002 Jančařík přispěl na domácím ledě k demolici soupeře v poměru 9:3 v zápase dvou hattricků, ten druhý si připsal současný asistent trenéra Václava Varadi Marek Zadina.

14. 9. 1999: Třinec - Havířov 2:1

Vůbec první derby mezi Třincem a Havířovem v nejvyšší české soutěži na první pohled nijak zajímavým nebylo. Jen málokdo si dnes asi vzpomene, že utkání rozhodl vítězným gólem tehdejší třinecký supertalent Martin Havlát. Přesto tohle utkání výjimečné je. Třinecký klub totiž během něj vstoupil do nové - digitální - éry. Derby s Havířovem bylo vůbec první, kdy tehdejší oficiální webové stránky klubu HCWERK.CZ nabídly fanouškům podrobný textový on-line přenos ze zápasu.

Jeho redakce spustila na tehdejší dobu projekt, který napříč hokejovou extraligou neměl obdoby. Plné textové on-line přenosy, na které jsme běžně zvyklí i dnes, totiž v té době nenabízela ani česká zpravodajská média. Redakce klubového webu se také snažila - jak jen to šlo - později živě komentovat i zápasy na ledě soupeřů. Vůbec první úplný on-line přenos utkání ze stadionu soupeře se na stránkách Třince objevil o rok později, 17. září roku 2000. Třinec tehdy na ledě Vsetína prohrál 0:2, v zápase si vedle venkovního onlajnu odbyl v brance Ocelářů premiéru brankář Martin Vojtek.

19. 2. 2009: Vítkovice - Třinec 0:1 pp

Hubená fotbalová výhra. Jeden jediný gól v moravsko-slezském derby v sezoně 2008/09 poslal třinecké Oceláře na poslední chvíli do play off. Střelcem postupového gólu se v prodloužení na ledě největšího rivala stal Jozef Balej, když si jeho střelu srazil za záda vlastního brankáře obránce Michal Barinka. Cennou nulu vychytal brankář Martin Vojtek, Třinecké v zápase zachránilo břevno, ubránili i dlouhé oslabení tří proti pěti.

Z kabiny se po zápase ozýval pokřik: "Kokin je hvězda, Kokin je naše hvězda, Kokin je nejlepší."

Závěr utkání až do posledních vteřin napínal diváky i na druhé straně republiky. Přímý přenos zápasu se vysílal na kostce Budvar Arény v Českých Budějovicích, které s Třincem na dálku bojovaly o postup do vyřazovací části. Oceláři gólem v závěru část fanoušků, kteří v Budějovicích po zápase zůstali, řádně rozesmutnili.

9. 9. 2009: Slavia - Třinec 4:5

Vítězství na ledě O2 areny v úvodním kole sezony 2009/10 se může na první pohled zdát jako tuctové, svým způsobem ale právě tenhle zápas položil základ nově budovaného týmu, který o rok a půl později vyhrál pro Třinec historický první mistrovský titul. Oceláři po sezonách s nezdary razantně obměnili kádr a právě v největší české aréně přišel první záblesk úspěšných časů. V komorní atmosféře ani ne tři tisíc diváků Oceláři přehráli jednoho z extraligových favoritů i s přispěním budoucích klubových ikon. 

V utkání, kdy Třinec uspěl na ledě ne přílíš oblíbeného soupeře, v dresu Ocelářů debutoval například brankář Peter Hamerlík, útočník Ladislav Kohn a taky budoucí fantom třineckého týmu Martin Růžička. Ten také zápas v 56. minutě vítězným gólem rozhodl. V utkání proti Slavii si Martin Růžička připsal své první tři kanadské body v třineckém dresu (2+1).

Dnes je Martin Růžička s 200 nastřílenými góly historicky nejlepší střelec Ocelářů v základní části. 

18. 2. 2011: Třinec - Plzeň 4:0

Utkání 51. kola sezony 2010/11 se stalo utkáním, které stvrdilo zisk historicky první trofeje pro třinecké Oceláře. Zásluhou výhry 4:0 si tehdy Třinec definitivně pojistil vítězství v základní části a o zápas později - na ledě Vítkovic - zástupci klubu převzali Prezidentský pohár. 

V sezoně, která už navždy bude v historii třineckého klubu zapsána zlatým písmem. Oceláři vedení kapitánem Radkem Bonkem v ní získali také historicky první ze tří mistrovských titulů. V památné finálové sérii porazili Vítkovice 4:1 na zápasy, tehdejší hráči si ale mnohem více sení dojemného obratu sériie se Slavii, ve které Oceláři prohrávali už 1:3 na zápasy, a přesto dokázali postoupit.

26. 2. 2013: Třinec - Plzeň 4:0 

A zase Plzeň. A zase stejný výsledek. V sezoně 2012/13 sice Oceláři základní část ovládnout nedokázali, v posledním kole této sezony ale velký individuální milník zbořil kanonýr a zásadní osobnost Ocelářů poslední dekády Martin Růžička. 

Jako vůbec první hráč v extraligové historii totiž pokořil hranici čtyřiceti nastřílených branek v jedné sezoně. A to gólem doslova z kategorie last minute. Martin Růžička svou 40. branku v základní části vstřelil jen necelé tři minut před koncem zápasu, ve kterém si Oceláři udrželi čtvrtou příčku po základní části.

Růžičkovi tak v Tipsport extralize patří všechny tři zásadní individuální rekordy: A to jak v počtu nastřílených branek (40), tak v počtu získaných kanadských bodů (ve stejné sezoně Martin Růžička nasbíral 83 bodů), tak v počtu bodů získaných během play off. V mistrovské sezoně 2010/11 se totiž pod prvním mistrovským titulem podepsal 33 kanadskými body.

12. 9. 2014: Třinec - Pardubice 2:1

Na začátku sezony 2014/15 Oceláři vstoupili do nové éry klubu, vybojovanou výhrou 2:1 otevřeli nově postavenou WERK ARENU, dodnes jednu z nejmodernějších hokejových arén v Evropě. Vyprodané hlediště oblečené do jednotných triček tehdy ve zbrusu nových kulisách sledovalo obrat v závěrečné třetině. 

Vůbec prvním střelcem na domácím ledě nové WERK ARENY se stal Jiří Polanský, dlouholetá ikona klubu. Útočník, který s Třincem spojil drtivou většinu své kariéry. "Polda" za Oceláře odehrál v základní části 780 zápasů, čímž se postaral o nejspíše ještě na dlouhou dobu nepřekonatelný zápis. 

Zápas s Pardubicemi tehdy rozhodl vítězným gólem Zbyněk Irgl. Třinec v první sezoně v novém prostředí nakonec dokáčel až do finále, v sedmém zápase napínavé série na domácím ledě ale nakonec nestačil na Litvínov. A sezonu v novém zázemí ozdobil stříbrnou medailí.

10. 9. 2017: Třinec - Plzeň 5:2

Začátek září roku 2017 odstatoval éru třineckého trenéra Václava Varadi. A úvodní domácí zápas sezony znamenal také jeho první výhru v kariéře hlavního trenéra. Václav Varaďa od té doby s Třincem jako hlavní kouč pokaždé dokráčel až do finále extraligy s bilancí jedné stříbrné a dvou zlatých medailí. Finále s Oceláři nehrál jen jednou, a to v sezoně, která se vinou celosvětové pandemie koronaviru nedohrála. 

Václav Varaďa k dnešnímu dni odkoučoval v součtu s play off celkem 259 utkání s bilancí 163 vítězství.

22. 9. 2021: Hradec Králové - Třinec 2:3

Jubilejní 700. výhra v základní části v historii klubu HC Oceláři Třinec. Utkání se pro Oceláře nevyvíjelo dobře, po první třetině prohrávali 0:2. Famózní obrat ale v dalším průběhu utkání znamenal nejen pokoření velkého historického milníku, Oceláři se ziskem tří bodů navíc katapultovali znovu na čelo tabulky nejvyšší české soutěže.

×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
×
Dnes v 17:30 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice