Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři příkladně zabojovali, v Liberci ale těsně padli

22.01.2019 · Martin Stebel
To byla bitva jako řemen! Střetnutí elitních týmů Tipsport extraligy tentokrát dopadlo lépe pro Liberec. Ten v dohrávaném utkání 30. kola vedl po dvou třetinách s Oceláři už 3:0, jenže hostující ekipa díky nesmírné bojovnosti dokázala v rámci třetí části během necelých tří minut skóre vyrovnat. Těsně před koncem rozhodla trefa domácího Hudáčka. Navzdory této ztrátě Oceláři zůstali lídry extraligové soutěže!
30.kolo, úterý 22.1.2019
Liberec
Třinec
4:3
Home Credit Arena
Třetiny: 1:0, 2:0, 1:3  Branky a nahrávky: 14. Kvapil (T. Hanousek, Ševc), 21. Filippi, 29. Filippi (Birner, L. Hudáček), 59. L. Hudáček (P. Jelínek, L. Krenželok) – 46. Roberts Bukarts (Roth), 47. Hrňa (M. Kovařčík), 49. Martin Růžička (Krajíček). Rozhodčí: Pešina, Svoboda – Pešek, Ganger. Vyloučení: 6:5, Cienciala + 10 min. osobní trest, vražení na hrazení. Využití: 2:2. Střely na branku: 24:25. Střely mimo: 11:12. Zblokované střely: 10:4. Hity: 4:6. Vhazování: 29:36. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3. Diváci: 6 146. Nejlepší hráči utkání: Tomáš Filippi - Michal Kovařčík.  
Bílí Tygři Liberec: Will (Schwarz) – Stříteský, Derner, T. Hanousek, Šmíd (A), Doherty, Ševc, Maier – Lenc, L. Hudáček, Birner – Valský, Filippi, M. Kvapil – Ordoš, P. Jelínek (C), L. Krenželok – M. Zachar, Redenbach, J. Vlach.
HC Oceláři Třinec: Hrubec (29. L. Daneček) – M. Doudera, Krajíček (C), Roth, D. Musil, Matyáš, Galvinš, Adámek – Hrňa, Marcinko, Roberts Bukarts – Martin Růžička (A), Cienciala, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský (A) – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski.

Komentář k zápasu

Pro utkání na libereckém ledě Oceláři stále nemohli počítat se zraněným Werekem a nově i zdravotně indisponovaným Gernátem. Začátek byl pro hostující barvy opticky příznivý. Nejprve se do zakončení dostal Dravecký, ovšem jeho pokus z křídla Will zlikvidoval. Liberecký brankář si poradil také s následnou střelou Milana Doudery. Gólem neskončila ani velmi nadějná spolupráce mezi Rothem a Růžičkou. V desáté minutě byl blízko Michal Kovařčík, který to zkusil z bekhendové strany, ale liberecký strážce svatyně znovu ukázal značnou elastičnost.

Domácí poprvé zahrozili slovenským útočníkem Hudáčkem, který pálil z mezikruží a poté se ještě urputně snažil o dorážku. Ujala se teprve akce z poloviny čtrnácté minuty, kdy bek Tomáš Hanousek nahodil puk od hrazení a jemná teč Marka Kvapila znamenala stav 1:0. Před třineckou brankou byla v té době houština těl a Šimon Hrubec měl pramálou šanci na lepší reakci. V závěru třetiny mohl skóre navýšit Jan Ordoš, ale svou tutovku nedotáhl do úspěšného konce.

Začátek druhé periody Ocelářům nevyšel podle představ. Tygři vyhráli buly, po něm se otevřel prostor pro Tomáše Filippiho, který bleskurychle objel třineckou branku a efektně umístil puk k tyči. Krátce poté mohl snížit David Musil, ke kterému se poměrně šťastně odrazil kotouč. Třinecký zadák bez přípravy vypálil, ale Will znovu ukázal svoje umění.

Na konci 27. minuty poslali rozhodčí hosty do tří a to byl možná rozhodující okamžik v kontextu celého utkání. Oceláři se dlouho statečně bránili, jenže těsně před vypršením trestu přišla další gólová radost Liberce a zase u toho byl Tomáš Filippi, který po kombinační akci zblízka trefil poloodkrytou branku. Od této chvíle nahradil Šimona Hrubce mezi třemi tyčemi Lukáš Daneček.

Foto: Jiří Princ

V následujících minutách mohla přijít kontaktní branka, třinečtí se vehementně snažili především v rámci přesilové hry, kdy nebezpečně a tvrdě pálili například Růžička s Hrňou, ale jejich snažení přišlo vniveč. Také Daneček se rozhodně nenudil. Nadvakrát musel likvidovat vyloženou možnost, do které se dostal agilní Ordoš. Solidní příležitost si vytvořil také mladý Marek Zachar, který byl v samostatném úniku, ale svůj bekhend nedotáhl do potřebných míst. Při vyloučení Kvapila zkusili Slezané hokej bez gólmana a hráli tudíž přesilovku šesti proti čtyřem, jenže ani tohle odvážné řešení nepřineslo brankový efekt.

Mužstvo z WERK ARENY bylo za svou snahu zcela po zásluze odměněno v minutě s číslem 46. Na začátku akce byl Vladimír Roth, který tvrdě pálil od modré čáry, Polanský šikovně zadovkou poslal puk na lépe postaveného Robertse Bukartse, který ač tísněn protlačil kus černé gumy za Willovy betony. Pouhých 73 vteřin poté už to bylo jen o gól. Velkou obětavostí se prezentoval Michal Kovařčík, který vleže posunul puk Eriku Hrňovi, jehož rychlá dorážka z předbrankového prostoru proklouzla libereckému gólmanovi za záda!

Třinecký útočný uragán pokračoval a mírně otřesení Tygři chvílemi nevěděli, kde jim hlavy stojí. Na časomíře svítila hodnota 48:01, kdy se střela po ledě v podání Erika Hrni z pravého kruhu odrazila napříč domácím pásmem na druhou stranu hřiště, kde nechyběl Martin Růžička, jenž letošním třináctým zásahem dorovnal průběžné skóre na 3:3. Oceláři tak své tři góly stihli v rozmezí pouhých 165 vteřin!

Další možnost měl po přihrávce Chmielewského O. Kovařčík, ale svou šanci nevyužil. Domácí mohli skórovat po trestném střílení Filippiho, ale ten svou ránu otřel o tyč! Rozhodla tak předposlední minuta, kdy Liberec hrál o jednoho muže v poli navíc. Jelínek bekhendem optimálně načasoval nahrávku pro Libora Hudáčka, který z levého kruhu poslal puk do Danečkovy sítě. Oceláři v hektickém závěru zkusili hru bez gólmana, svého rivala mohutně zatlačili, ale skóre se už nezměnilo. Navzdory porážce zůstanou třinečtí hráči i po úterním střetnutí díky lepšímu skóre v čele extraligové tabulky!

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): "Zápas se vyvíjel v obrovských vlnách. Nástup měl lepší Třinec, který byl daleko lépe připraven. Poté jsme převzali otěže utkání my. Možná by poslední dvacetiminutovka vypadala jinak, kdybychom proměnili velkou šanci v závěru druhé třetiny a dali gól na 4:0. Ve třetí třetině jsme hráli několik oslabení za sebou a začali jsme kupit chyby. První i druhý gól Třince padl s notnou dávkou štěstí, nicméně jeho hráči šli do těch špinavých míst a utkání nezabalili. Pak soupeř vyrovnal a zápas se začal otáčet v jeho prospěch. My jsme však nesložili zbraně, ačkoliv jsme v tu chvíli byli pod velkou dekou. Měli jsme nejprve k dispozici trestné střílení a poté jsme si naší aktivitou vybojovali přesilovou hru, která nakonec zápas rozhodla."

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Liberec hrál výborně první dvě třetiny a prakticky k ničemu nás nepustil. My jsme si k tomu něco ve druhé přestávce řekli. Se štěstím se nám podařilo dát kontaktní dvě branky, které nám dodaly vítr do plachet. Zápas jsme srovnali, bohužel jsme pak neproměnili další velké šance. V závěru jsme udělali v obranném pásmu velkou hrubku a domácí zápas v přesilové hře rozhodli."