Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři po boji podlehli Spartě

22.12.2019 · Martin Stebel
V rámci čtvrté adventní neděle se Oceláři představili na ledě pražské Sparty. V posledním vystoupení před odletem na Spengler Cup se třineckým hokejistům navzdory obětavému výkonu nepovedlo bodovat a favoritovi z metropole podlehli těsně 2:3. Za hosty se nejprve premiérově trefil Roman Szturc, v závěrečné části výsledek kosmeticky zkorigoval Martin Adamský.
29.kolo, neděle 22.12.2019
Sparta Praha
Třinec
3:2
O2 arena
Třetiny: 1:0, 2:1, 0:1   Branky a nahrávky: 13. V. Růžička (Piskáček, Polášek), 24. V. Růžička (Forman), 39. Forman (Pech, V. Růžička) – 21. Szturc, 53. Adamský. Rozhodčí: Bejček, Hodek – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:6, navíc Marcinko 10 min. OT. Využití: 2:1. Diváci: 11 839. Střely na branku: 33:33. Zblokované střely: 6:6. Hity: 12:6. Vhazování: 38:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2. Nejlepší hráči utkání: Vladimír Růžička – Jakub Štěpánek.  
HC Sparta Praha: Machovský (J. Sedláček) – Tomáš Dvořák, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek (A), Piskáček (A), M. Jandus – Rousek, Sukeľ, Říčka – Smejkal, Tomášek, Řepík (C) – Kudrna, Pech, Forman – Vitouch, V. Růžička, Pšenička.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek (Kváča) – Gernát, Roth, D. Musil, M. Doudera, Zahradníček, Kundrátek, Haman – Dravecký (A), Marcinko (A), M. Stránský – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský (C), Polanský, Martynek – Hrňa, Novotný, Szturc.

Komentář k zápasu

Do předvánočního střetnutí v metropoli Oceláři vstupovali znovu se značně oslabeným kádrem. Krom dlouhodobého maroda Růžičky stále scházeli například Krajíček, Galvinš, Vrána či Hrehorčák. V brance dostal důvěru znovu Jakub Štěpánek, který se od úvodu pořádně zapotil. Postupně likvidoval šance Smejkala či Formana, v obou případech rychle schoval puk do lapačky. Začátkem osmé minuty třinecký brankář musel ukázat nadstandardní reflex proti dorážce Tomáška, ale také tentokrát si věděl rady.

První nadějnou možnost si hosté vytvořili teprve v desáté minutě, kdy Novotného rána prosvištěla několik centimetrů vedle Machovského svatyně. Krátce nato znovu zahrozila Sparta, tentokrát Štěpánkův beton zastavil úmysl sparťana Říčky. Skóre se změnilo v čase 12:22, kdy při hře čtyřech proti čtyřem pálil Piskáček, do jehož rány vložil v mezikruží hůl Vladimír Růžička. Puk změnil směr letu a třinecký brankář měl pramálou naději na úspěšnou reakci.

Ocelářům se povedla odpověď začátkem prostřední periody. Psala se 21. minuta, kdy Matěj Stránský optimálně z křídla načasoval přihrávku do prostoru před Machovským a trpělivý Roman Szturc díky dvojnásobné dorážce zaznamenal premiérovou trefu v novém působišti. Byl to zároveň jubilejní stý extraligový gól Ocelářů aktuální sezony. Sparta si ovšem brzy vzala vedení znovu zpátky, stalo se tak při početní výhodě svěřenců Uweho Kruppa. Velkou zásluhu na tom měl Forman, který zatáhl puk po pravém křídle, bekhendem našel mezi kruhy Vladimíra Růžičku a jeho jemná teč si našla cestu do hostující sítě.

Okolo poloviny zápasu se herní obraz přece jen vyrovnal a také Oceláři si vytvářeli šance. Machovskému nadělal problémy třeba Zahradníček a jeho bomba ze střední vzdálenosti, v dobrém světle se ukázal také Stránský, jehož kličky a následný příklep rovněž nevedly ke kýženému cíli. Tým z O2 arény znovu udeřil v přesilovce. Minutu před druhou sirénou se ujala dorážka z nepřehledné skrumáže před Štěpánkem pohotového Miroslava Formana.

Závěrečné dějství se neslo ve znamení herní aktivity obhájců mistrovského titulu. Machovského postupem času pořádně zaměstnal nejdříve Polanský a krátce po něm i sparťanský odchovanec Novotný. Snížit mohl a měl při vlastní nevýhodě Milan Doudera, jehož ráně scházely pouhé centimetry. Kontaktní branka se Slezanům povedla v čase 52:25, kdy se po delším pobytu v ofenzivní zóně ujalo nenápadné nahození od mantinelu Martina Adamského, které Machovský jednoduše nemohl vidět. Trenérský štáb domácích ještě zkusil gól třineckého kapitána prozkoumat u videorozhodčího, ale neúspěšně.

Krátce poté mohl být stav remízový. Szturc se prezentoval hezkou stahovačkou, ale Machovského nakonec smolně nepokořil. V závěrečných minutách Oceláři favorizovaného rivala pořádně zmáčkli a vyrovnání doslova viselo na vlásku. Značnou aktivitou hýřil především Matěj Stránský, jenže několik jeho pokusů s nadějných pozic už úspěchem neskončilo a výsledek nedělního duelu tak po šedesáti minutách zůstal příznivější pro Pražany.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): "Po nevydařeném urtkání v Liberci jsme si něco řekli. Připomněli jsme si, co nás zdobilo, když jsme byli úspěšní a proti Třinci jsme začali, jak jsme chtěli. Po dlouhé době se nám povedly přesilovky, na kterých jsme pracovali. Po nemoci výborně chytal i Matěj Machovský. Když se soupeř dostal na koně, vystrčili jsme mladou čtvrtou řadu a nenechali se zamknout v našem pásmu. Jsme rádi, že jsme ustáli závěr. Je to i o štěstí."

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): "Na začátku jsme od Sparty čekali tlak, a ten přišel. Podržel nás ale Kuba Štěpánek. První gól jsme dostali po chybě. Dělali jsme složité věci, což se nám vymstilo. Postupem času jsme se Spartou srovnávali krok, i když tam pořád byly chvilky, kdy nás zmáčkla. Za třetí třetinu bych chtěl kluky pochválit – hráli výborný hokej a Spartu jsme dostali pod tlak. Byla škoda, že jsme nevyrovnali na 3:3."