Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Perfektní vstup! Oceláři porazili Bruslaře 2:0!

03.04.2021 · Dominik Stošek
Sobotní odpolední střetnutí mezi Oceláři a Bruslaři z Mladé Boleslavi odstartovalo první semifinálové klání Tipsport extraligy. K vidění byl vyrovnaný hokej a urputný boj až do samého závěru. Zápas rozhodla nedisciplinovanost Bruslařů ve druhé třetině, ve které Oceláři vsítili dvě branky. Druhou nulou ve vyřazovacích bojích se po skvělém výkonu blýskl brankář Ondřej Kacetl. Druhé semifinále bude na programu v neděli od 17:00 (ČT Sport).
SF1, sobota 3.4.2021
Třinec
Ml. Boleslav
2:0
WERK ARENA
Třetiny: 0:0, 2:0, 0:0  Branky a nahrávky: 26. Martin Růžička (P. Vrána, Hrňa), 29. M. Kovařčík (Freibergs, Martin Růžička). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Lhotský, J. Svoboda Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 36:23. Zblokované střely: 6:9. Hity: 11:14. Vhazování: 47:24 Průběh utkání: 2:0. Hráno bez diváků.  
HC Oceláři Třinec: Kacetl (Štěpánek) – Gernát, M. Doudera, Jaroměřský, D. Musil, Kundrátek, Freibergs – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), M. Stránský – Hrňa, Marcinko, Kurovský – Rodewald, Špaček, M. Kovařčík – Dravecký (A), Miloš Roman, Hrehorčák – O. Kovařčík.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička (Krošelj) – Ševc (C), Šidlík, Moravec, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Dlapa – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský – Kotala, A. Zbořil (A), Šťastný – Cienciala, Claireaux, Jääskeläinen – Flynn, Najman, P. Kousal.

Komentář k zápasu

Už od úvodního vhazování bylo zřejmé, že toto semifinále bude bojem o větší prostor na ledě. Velice vyrovnaný začátek utkání nepřinesl mnoho zajímavých šancí. Vynikala především poctivá obrana na obou stranách a brankáři mnoho práce zpočátku neměli. První větší příležitost si připravili domácí Oceláři, když po Douderově nahození od modré čáry dorážel z mezikruží M. Růžička. Třinecký forvard však nastřelil z otočky pouze beton mladoboleslavského brankáře. Z následného protiútoku Bruslařů se zase v obrovské šanci zjevil Kotala, který mohl dorážet vyražený puk po střele Šťastného z levého kruhu, Kotala však kotouč mezi tři tyče nevměstnal. Následně v deváté minutě J. Stránský z pravého kruhu nepříjemně pálil příklepem a Kacetl musel zasahovat svou lapačkou.

Potom, co se první třetina překlopila do své první poloviny předvedl sérii důležitých zákroků také J. Ružička. Mladoboleslavský gólman si bez větších problémů poradil jak s nebezpečnou střelou Špačka, tak i s jedovatou otočkou kolem branky M. Kovařčíka. V jedenácté minutě přišlo první vyloučení zápasu i celé série na straně Ocelářů, když na trestnou lavici putoval Kurovský za podražení. Oceláři své oslabení ubránili sebevědomě, v největší šanci se octl Claireaux, který pálil z hranice levého kruhu. Střela tohoto francouzského útočníka však mířila pouze do Kacetlovy lapačky. V patnácté minutě zahrozil po perfektním napadání a skvělé stahovačce J. Stránský, třinecký brankář jeho střelu zápěstím zachytil do svého náručí. V samotném závěru třetiny ještě zahrozil svým útočným výpadem Špaček, jehož první střela byla zblokována. Celá situace ale pokračovala, Špaček se dostal k vyraženému kotouči a z rohu kluziště přesně našel M. Kovařčíka v oblasti mezi kruhy. J. Růžička střelu M. Kovařčíka na poslední chvíli vytěsnil svým pravým betonem.

Druhá třetina plynule navázala na tu první a znovu se hra přelévala ze strany na stranu. Pak ale hosté začali faulovat a obrázek hry se rázem změnil. Ve čtyřiadvacáté minutě byl ve středním pásmu nedovoleným způsobem dohrán M. Stránský Šidlíkem a mladoboleslavský bek tak nabídl Třinci první přesilovou hru v této sérii. Premiérová přesilová hra v letošním semifinále se hráčům s drakem na prsou ze začátku vůbec nevedla, pak se ale provinil sekáním Kousal a ten tak poslal Bruslaře do tří na necelou půlminutu. Dvojnásobnou početní převahu Oceláři odehráli už o poznání lépe a po střele Martina Růžičky z levého kruhu, který obdržel přesnou nahrávku od Vrány z předbrankového prostoru, otevřeli skóre. V šestadvacáté minutě navíc Najman zasáhl Rodewalda do obličeje a vyfasoval čtyři trestné minuty. Nedisciplinovanost Bruslařů v další dvojnásobné početní převaze Ocelářů sice ještě potrestána nebyla, tento fakt ale domácí hráče nemusel vůbec mrzet. V čase 28:32 totiž Michal Kovařčík usměrnil ránu Ralfse Freibergse od modré čáry přesně mezi tři tyče, J. Růžička měl zakrytý výhled díky skvělé práci Marcinka v předbrankovém prostoru a Oceláři tak odskočili do dvoubrankového vedení.

Po druhé brance Třince začali Bruslaři tlačit na pilu a snažili se trávit více času před Kacetlem. To se jim sice dařilo, ale větší příležitosti z jejich strany k vidění nebyly. V třiatřicáté minutě poté došlo k vážnějšímu střetu ve středním pásmu, po kterém kvůli zranění putoval do šaten Bernad a na trestnou lavici usedli Marcinko s J. Stránským. Hra tak pokračovala ve čtyřech hráčích na obou stranách. V této herní disciplíně stojí za zmínku průnik M. Kovařčíka, jenž střílel po rychlém přechodu modré čáry z osy kluziště. J. Růžička však s tímto pokusem neměl mnoho práce, protože mu kotouč přistál přímo na hrudi. V sedmatřicáté minutě odešel na trestnou lavici Pláněk za sekání a mohlo to být již o tři branky. Z pravého kruhu totiž několik málo okamžiků po vhazování střílel Špaček, jehož rána se zastavila na levé tyči hostující klece. Víc už toho ale Třinečtí nepředvedli a Bruslaři toto oslabení úspěšně ubránili. Tyč zvonila v závěrečné minutě také na druhé straně kluziště, z protiútoku ji orazítkoval po přihrávce Šťastného střelou z mezikruží Zbořil.

Třetí dvacetiminutovka začala zhurta, protože již v úvodní minutě se v obrovské příležitosti zjevil M. Růžička, ten ale v souboji se svým jmenovcem tentokrát neuspěl a nastřelil J. Růžičkovi pravý beton. Pro hostující fanoušky přišla v této třetina dobrá zpráva, protože na led znovu naskočil Bernad, jehož zranění z předcházející třetiny naštěstí nebylo vážné. Ve čtyřiačtyřicáté minutě M. Stránský nedovoleným způsobem atakoval Bičevskise a Oceláři tak šli podruhé v zápase do čtyř. Početní převaha hostů přinesla větší pozdvižení pouze po šanci Flynna, který ale kotouč mezi tři tyče neprotlačil a hosté tak ani napodruhé přesilovou hru nevyužili.

Bruslaři prakticky celou třetí třetinu velmi intenzivně napadali, obrana Třince ale fungovala bez zádrhelů a Kacetl nemusel předvádět nějaké těžší zákroky. Ve dvaapadesáté minutě se ale ke Kousalovi, právě po dobrém forčekingu hostů, dostal kotouč zpoza třinecké klece a hostující útočník neváhal a pálil z první. Jeho prudká přízemní střela ale skončila na betonu skvěle se přesouvajícího Kacetla, který tak perfektním zákrokem zabránil snížení. V posledních dvou minutách to hosté zkusili v šesti hráčích v poli. Závěr utkání však patřil hráčům s drakem na prsou, kteří jej odehráli zkušeně a svého protivníka k žádným šancím nepustili.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Myslím si, že to bylo utkání hodné semifinále. Věřím, že série bude dlouhá. V první třetině to bylo hodně bruslivé utkání, nahoru dolů. Možná jsme měli více ze hry, pár šancí navíc, ale jinak to bylo vyrovnané utkání. Zlomili jsme ho ve druhé třetině přesilovkovými góly, které nám nakonec zajistily vítězství, společně s taktickým výkonem hráčů ve třetí třetině."

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): "V úvodu zápasu měl Třinec více ze hry, ale tlak jsme přestáli. První třetina byla vyrovnaná. Ve druhé části bohužel rozhodla naše nedisciplinovanost. Nechali jsme Třinci dlouho přesilovku pěti proti třem a to si v dalších zápasech série nemůžeme dovolit. Třetí třetina byla slušná, ale gól jsme nedali. Musíme se poučit z chyb, protože víme, že výkon nebyl stoprocentní a máme na čem pracovat."


×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice