Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři vyhráli i druhé derby v sezóně

07.11.2021 · Michal Samiec
Oceláři zakončili třízápasovou domácí sérii druhým vítězstvím. Proti nejbližšímu extraligovému soupeři dokázali vyhrát i druhý vzájemný zápas této sezóny, když dokázali otočit nepříznivý průběh utkání. Branky pro vítěze vstřelili Musil a Zahradníček.
23.kolo, neděle 7.11.2021
Třinec
Vítkovice
2:1
WERK ARENA
Třetiny: 1:1, 1:0, 0:0  Branky a nahrávky: 11. D. Musil (A. Nestrašil), 32. Zahradníček (Martin Růžička, A. Nestrašil) – 9. A. Solovjov (Svačina). Rozhodčí: O. Hejduk, Stano – Ganger, D. Klouček. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 721. Střely na branku: 32:19. Střely mimo: 10:6. Zblokované střely: 14:11. Hity: 6:13. Vhazování: 47:22. Průběh utkání: 0:1, 2:1. 
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, M. Doudera, J. Michálek, D. Musil, Zahradníček, Jaroměřský, M. Adámek – Martin Růžička, P. Vrána, M. Daňo – D. Kofroň, A. Nestrašil, Šedivý – O. Kovařčík, Miloš Roman, Hrehorčák – Dravecký, Sztruc, Chmielewski.
HC Vítkovice Ridera: Stezka – A. Solovjov, R. Polák, Galviņš, Plášil, Koch, J. Stehlík, L. Kovář – R. Bondra, Dej, M. Kalus – L. Krenželok, Marosz, Svačina – Lednický, Vildumetz, Žálčík – Bernovský, Chlán, Fridrich.

Komentář k zápasu

Úvod prvního derby utkání po více než dvou a půl letech hraného ve WERK ARENĚ před zaplněným hledištěm nabídl opatrnou hru, což se změnilo po prvním vyloučení. To přišlo na program na začátku deváté minutě. Do vítkovické sítě zapadl puk z Marinčinovy hole po střele od modré čáry, na místě ve vítkovickém brankovišti však scházel jeho strážce. Stezka chvíli před tím spadl na led po kontaktu s Daněm a rozhodčí toto vyhodnotili jako faul třineckého hráče. Hosté svou první početní výhodu využili, po třinácti sekundách se skrytou střelou od modré prosadil obránce Alexej Solovjov. Vyrovnávací branka na sebe nenechala dlouho čekat. V jedenácté minutě střílel z levého kruhu Šedivý, Stezka puk přikryl a ihned po vhazování schoval svou střelu do chumlu hráčů před brankou David Musil.

Po vyrovnávací brance se Oceláři vrhli do útoku. Velkou šanci měl z pravé strany Růžička, který si chtěl počkat a buď poslat puk před prázdnou branku některému ze svých spoluhráčů, nebo zasunout za Stezkův beton. Ani jedna varianta se nakonec nepovedla. O další minutu později korunoval obrovský tlak Třineckých Růžička, který skrz Stezkovo brankoviště poslal puk před odkrytou síť Musilovi. Třinecký obránce a sváteční střelec však neskóroval podruhé v rámci první třetiny, protože akrobatickým zákrokem mu šanci zmařil Stezka. Velká šance byla k vidění asi dvě minuty před první sirénou – hrálo se čtyři na čtyři, Ondřej Kovařčík zatáhl puk do pásma, naservíroval jej Miloši Romanovi a i tomu sebral gólovou radost Stezka, který jej obral při pokusu o blafák.

První vážnější příležitost druhé třetiny měl na svědomí střelec úvodní branky utkání. Obránce Alexej Solovjov dostal v situaci dva na jednoho nabito z pravé strany od Chlána, ale Kacetl byl úspěšnější. Velkou šanci Vítkovic následně neproměnil Radovan Bondra, který otřel puk o levou tyč třinecké branky. Oceláři se k laciné brance mohli dostat poté, co Vítkovičtí za vlastní brankou snadno přišli o puk a mnoho nechybělo, aby za Stezku puk zapadl po sérií odrazů o Vránu a Nestrašila. Oceláři překlopili skóre na svou stranu po polovině třetiny, když vítkovickou síť napnul bombou od modré Jan Zahradníček.

Slezané byli po vedoucí brance lepším týmem, hostujícímu mančaftu dělal problém vysunutý forčeking domácího celku, který tlačil Vítkovice k chybám a získával domácím puky už v útočném pásmu. Zhruba čtyři a půl minuty před koncem druhé dvacetiminutovky prezentoval Stezka svou připravenost zákroky oběma rukavicemi. Nejprve zasáhl proti Musilovi, který dostal nabito na osu kluziště mezi kruhy, ale druhá branka třineckému defenzivnímu specialistovi přána nebyla. O pár chvil později pohotově pálil Roman, ale Stezka lapil puk do druhé ruky. V závěru třetiny měli domácí velkou územní převahu, z dlouhého pobytu v útočném pásmu rezultovala střela Adámka z podobné pozice, ze které vstřelil druhý gól Slezanů pár minut před tím Zahradníček.

Ve třetí části hry nebyla k vidění žádná hra na jistotu, oba týmy se snažily o to vylepšit svou pozici v zápase – hosté vyrovnat, domácí navýšit hubené vedení. Ve druhé minutě došlo k šikovné výměně puku mezi Ondřejem Kovařčíkem a Romanem, střela prvně zmíněného nebyla úspěšná. Následovala svižná střela Bondry z pravé strany, Kalus nebyl daleko k dorážce vykopnutého puku. Ve čtvrté minutě zahrozili před Stezkou Daňo s Nestrašilem, o tři minuty později šikovně proskočil do pásma Marosz a jeho povedená střela zacinkala za Kacetlem na horní tyči. Do vodorovné části brankové konstrukce šikovnou tečí následně nasměroval puk i Vrána po nahození Marinčina.

S ubývajícím časem, který zbýval do šedesátiminutového limitu, začalo ubývat i nebezpečných střel. Oceláři se ale nadále snažili o aktivní hru v útočném pásmu a několik náznaků brankových šancí měli. Zhruba pět minut před koncem zvýšili aktivitu i hosté, kteří nutně potřebovali skórovat. Po jednom ze závaru před třineckou brankou se hra přesunula na druhou stranu a zahrozil Roman dorážkou Musilova nahození. Osmdesát sekund před koncem Vítkovice odvolaly brankáře a byla k vidění strhující pasáž. Hosté se snažili dostat k vyrovnávací brance, na druhé straně pálil Musil od červené těsně vedle. Pár sekund před koncem zkoušel přes celé hřiště své štěstí Kacetl, ale trefil pouze Bernovského před svou brankou, od něhož se puk odrazil těsně vedle. Skóre utkání už tak zůstalo nezměněno.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (Třinec): "Vstoupili jsme do utkání velmi dobře, dostali jsme soupeře pod tlak. Vyvedla nás z míry a tempa ale ta přesilovka soupeře, ze které jsme inkasovali. Pak jsme se do zápasu vrátili a vypracovali jsme si spoustu střeleckých i brankových příležitostí. Potřebovali bychom z toho skórovat, abychom soupeři odskočili alespoň na dva góly a měli bychom tak zápas klidnější. V globálu jsme byli lepší a tři body jsme si zasloužili. Jsme spokojení, že jsme je získali a že jsme zvítězili před reprezentační pauzou."

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): "Přijeli jsme na led lídra, čekali jsme proto těžký zápas. Nemůžu ale hráčům prakticky nic vytknout kromě produktivity. Popasovali se jinak s utkáním dobře, i když byly pasáže hry, kdy nás Třinec zavřel a kdy jsme prohrávali osobní souboje i buly. Výborným výkonem gólmana jsme se ale drželi. Šli jsme do vedení 1:0 po parádně sehrané přesilové hře. Byli jsme i disciplinovaní a měli jsme jen jednoho vyloučeného hráče, takže i tento aspekt hry jsme měli dobrý. S trochou štěstí jsme mohli sahat po bodu, dali jsme dvě tyčky, v závěru jsme nepotrestali chybu gólmana, po které jsme netrefili prázdnou bránu. To jsou věci, kvůli kterým si neodvážíme ani bod."