Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři porazili Kladno a končí rok vítězstvím

30.12.2021 · Michal Samiec
Jako velmi houževnatý soupeř se ukázali být v posledním zápase kalendářního roku 2021 kladenští Rytíři. Ti vedli ještě v závěru třetí třetiny v Třinci o jeden gól, pak ale přesilovku s odkrytými zády využil Adámek a utkání dospělo do prodloužení. V něm domácí potrestali Plekancovo vyloučení v přesilovce, kterou odehráli bez brankáře.
37.kolo, čtvrtek 30.12.2021
Třinec
Kladno
3:2p
WERK ARENA
Třetiny: 1:1, 0:0, 1:1 - 1:0  Branky a nahrávky: 2. Dravecký (D. Kofroň, Marinčin), 58. M. Adámek (Hrňa), 65. Miloš Roman (M. Adámek, Hrňa) – 1. Plekanec (Indrák, Hlava), 48. Kubík (Melka, Zikmund). Rozhodčí: Pešina, T. Veselý – Kajínek, Axman. Vyloučení: 2:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 000 (snížená kapacita). Střely na branku: 40:22. Střely mimo: 21:8. Zblokované střely: 31:15. Hity: 7:10. Vhazování: 28:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2. 
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, M. Doudera, M. Adámek, D. Musil, Matyáš, Jaroměřský – Martin Růžička, Miloš Roman, Hrehorčák – Ramik, M. Kovařčík, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Kurovský – Dravecký, Szturc, D. Kofroň.
Rytíři Kladno: Bow – Zelingr, Wood, T. Voráček, Baránek, Funk, Suchánek – Hlava, Plekanec, Kubík – Zikmund, Račuk, Melka – Pytlík, Filip, Beran – Kristo, Indrák, Routa.

Komentář k zápasu

Třinecký trenérský štáb se v posledních dnech potýká se značnou marodkou. Oproti poslednímu utkání v Hradci Králové, kde chybělo až devět hráčů základní sestavy, se do zápasového rozpisu vrátili obránce Adámek a útočníci Roman, Michal Kovařčík, Chmielewski, Hrňa a Kurovský, ale zase vypadl ze zadních řad Kundrátek a útočník Daňo. Oceláři tak vstupovali do utkání s Kladnem stále bez řady klíčových hráčů.

Utkání gólově načal hostující kapitán Tomáš Plekanec, který už po půlminutě dorazil z hrany brankoviště do odkryté Mazancovy branky puk po aktivitě Indráka u levé tyče. Již o minutu později kontroval domácí kapitán. Vladimír Dravecký také dorážkou srovnal, když poslal do Bowovy sítě volný puk po Marinčinově střele. Oceláři pak převzali zápasovou aktivitu. V páté minutě byl vyloučen Funk a tři góly měl na holi v této početní výhodě Erik Hrňa. Hned po buly pálil z osy kluziště do horní tyče kladenské branky, další dvě střely vyslal ze své kanceláře na pravém kruhu – první mu zázračně vyrazil kanadský brankář ve službách Rytířů a další poslal mimo.

Ve dvanácté minutě byl vyloučen druhý hráč Kladna a bylo to za stejný přestupek jako v prvním případě – Zelingr šel na dvě minuty za vyseknutí hole soupeři. Ocelářská přesilovka tentokrát nebyla tak nebezpečná jako ta první. Hosté dostali možnost hrát proti oslabenému soupeři zhruba tři minuty po návratu Zelingra na led – z třineckého týmu byl za faul na Indráka za Mazancovou brankou vyloučen Adámek. Kladenští nesehráli přesilovku špatně: Situaci režíroval Plekanec, vidět byl Kubík se Zikmundem. Nejnebezpečnější byl pokus Wooda, který Mazanec odrazil maskou. Další gólový zápis kromě branek kapitánů v první dvacetiminutovce ve Werk areně k vidění nebyl.

Druhou třetinu zahájili aktivněji domácí. Ve čtvrté minutě našel zpoza branky Roman před Bowem Růžičku, ale kladenský brankář nebezpečnému pokusu třineckého útočníka odolal. V další minutě využil Ramik chyby v rozehrávce Rytířů, získal zadarmo kotouč a nabil na střelu z první Marcinkovi. Na konci páté minuty byl vyloučen Kubík, ale Oceláři nevyužili ani třetí přesilovku. Střelami se prezentovali Hrňa a dvěma pokusy od modré Marinčin. V polovině deváté minuty byl vyloučen domácí Szturc, ale hosté ve druhé přesilovce v zápase nepředvedli vůbec nic.

Hodně vzruchu do Werk areny přinesla dvanáctá minuta druhé třetiny. Nejprve Filip z levé strany nahrál zcela volnému Indrákovi před Mazance, ale kladenský útočník si se situací nedokázal poradit. V téže minutě na druhé straně se šikovně uvolnil Kofroň a jeho střela z levého kruhu zahrála na Bowovu brankovou konstrukci. Další průběh druhé třetiny je možné charakterizovat tak, že se Třinečtí bezvýsledně snažili bušit na zavřená kladenská vrata (aktivita první formace, příležitost Růžičky z mezikruží, tlak Marcinkovy formace) a hosté hrozili z rychlých protiakcí (Zikmund nedorazil do odkryté třinecké svatyně, Kubíkova teč z předbrankového prostoru rovněž volala po proměnění).

Třetí dvacetiminutovka začala vyloučením Krista. Domácí se v početní výhodě zpočátku trápili, ale jejich následný tlak odšpuntovala šance Hrehorčáka, který si probruslil do zakončení. Oceláři následně byli před Bowem velmi aktivní a to ještě další desítky sekund po návratu vyloučeného kladenského hráče. Zanedlouho poté, co se Kladenští uvolnili z dlouhého sevření před svou brankou, sami dokázali podruhé v zápase skórovat. Adam Kubík ze strany dorazil puk do odkryté třinecké branky po závaru a nezištném Zikmundově prošťouchnutí. Domácí mohli stejně jako po prvním gólu Kladna záhy vyrovnat, ale pokus zcela volného Ramika z mezikruží Bow vyrazil nad sebe.

V polovině dvanácté minutě byl vyloučen Suchánek. Oceláři měli ideální možnost utkání vyrovnat, ale nepovedlo se jim to, přestože Hrňa si připsal v utkání už druhou přesilovkovou střelu do horní tyče. Tři a čtvrt minuty před koncem třetí části hry sekl Melka Adámka a Třinečtí měli k dispozici další početní výhodu. Tu si navíc vyztužili o šestého hráče, když Mazanec zamířil na střídačku. Ocelářům se podařilo vyrovnat střelou právě faulovaného Mariana Adámka, kterou měl kladenský brankář přikrytou clonícími třineckými hráči. Do konce třetí části hry zbývaly dvě minuty a domácí se pokusili ještě o zteč Bowovy branky. Hostující brankář musel ještě před třetí sirénou likvidovat několik nebezpečných situací.

V prodloužení se do zakončení tlačil střelec vyrovnávací branky Adámek, ze strany pak najížděl až do zakončení Doudera. Minutu před koncem byl vyloučen za sevření puku Plekanec a domácí měli příležitost rozhodnout v přesilové situaci, kterou si Oceláři ještě posílili o pátého muže, když odvolali brankáře Mazance. Rozhodl Miloš Roman, který z hrany brankoviště dorazil Adámkovu střelu od modré. Konečné skóre – Oceláři 3, Rytíři 2.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (Hlavní trenér HC Oceláři Třinec): "Jsem rád za vítězství, nebylo to jednoduché. Inkasovali jsme dva podobné góly, dostali jsme se do takové nepohody, křeče, i když jsme si nějaké šance vytvořili. Dva body jsou pro nás zlaté i vzhledem k sestavě, v jaké jsme byli. Hodně si vážím, jak tým zabral a ukázal charakter."

David Čermák (Trenér a sportovní manažer Rytíři Kladno): "Přijeli jsme sem ve velmi okleštěné sestavě, chybělo nám hodně hráčů, takže bych chtěl klukům za odvedený výkon poděkovat. Bohužel jsme to nedotáhli do vítězného konce."