Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Síla dračí v plné parádě! Oceláři mají mečbol

26.04.2022 · Daniel Ježek
Tak to byl zápas! Pátá finálová bitva nabídla strhující podívanou, vyprodaná WERK ARENA viděla deset branek, střídání všech brankářů a hlavně dominantní výhru Ocelářů 7:3! Hráči s drakem na prsou tak mají mistrovský mečbol, ten budou chtít proměnit ve čtvrtek v pražské O2 aréně.
F5, úterý 26.4.2022
Třinec
Sparta Praha
7:3
WERK ARENA
Třetiny: 2:2, 4:1, 1:0  Branky a nahrávky: 7. Daňo (Martin Růžička), 12. Daňo (Martin Růžička), 23. O. Kovařčík (M. Kovařčík, A. Nestrašil), 23. Marinčin (Dravecký, Hrehorčák), 27. Hrňa (Marinčin), 38. Martin Růžička (M. Zbořil, M. Kovařčík), 48. O. Kovařčík (A. Nestrašil) – 8. David Němeček, 10. Dvořáček (David Němeček, Matuškin), 26. Šmerha (Moravčík, J. Strnad). Rozhodčí: Pešina, Šír – D. Hynek, Špůr. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 28:31. Zblokované střely: 10:11. Hity: 5:4. Vhazování: 34:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2, 4:3, 7:3. Stav série: 3:2.  
HC Oceláři Třinec: Kacetl (od 26. min. Marek Mazanec) – Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Zahradníček, M. Zbořil – Martin Růžička (A), Marcinko, Daňo – Svačina, P. Vrána (C), Chmielewski – O. Kovařčík, M. Kovařčík, A. Nestrašil – Dravecký (A), Miloš Roman, Hrehorčák – Hrňa.
HC Sparta Praha: J. Hudáček (od 23. min. Machovský) – David Němeček, Matuškin, T. Pavelka, A. Polášek (A), Tomáš Dvořák, Moravčík, Jurčina – M. Řepík (C), Sobotka (A), M. Forman – Šmerha, D. Kaše, Buchtele – Chlapík, R. Horák, E. Thorell – Dvořáček, Vitouch, J. Strnad.

Komentář k zápasu

Do pátého finále trenérský štáb Ocelářů pozměnil složení útočných řad. Do elitní lajny se posunul Tomáš Marcinko, kapitán Petr Vrána pak zaujal místo mezi Chmielewskim a Svačinou. Utkání začalo ve vysokém tempu. Střelecky aktivnější v první dvacetiminutovce byla hostující Sparta, skóre ale po první periodě bylo vyrovnané 2:2.

Jako první se prosadili domácí, v sedmé minutě Martin Růžička geniálním pasem našel nehlídaného Marko Daňa, který se z první nemýlil. Vedení domácím ale vydrželo jednačtyřicet vteřin. Nahození Davida Němečka od vlastní branky bylo ve středním pásmu tečováno, kotouč nešťastně propadl Kacetlovi kolem lapačky do sítě.

Pražané povzbuzeni dosti kuriozní brankou navýšili své tempo a ještě do konce první desetiminutovky duel otočili. Opět u toho byl David Němeček, jeho námaz od modré mimo Kacetlův dosah tečoval David Dvořáček. Ani vedení hostujícího celku ale nemělo dlouhého trvání. Ve dvanácté minutě na útočné modré chyboval Horák, kterého zastavil Marko Daňo. Slovenský forvard následně posunul puk na Martina Růžičku, který jej v útočné třetině adresoval do předbrankového prostoru, kam si nabruslil právě Daňo a střelou nad Hudáčkovo rameno srovnal skóre.

Sparta mohla na vyrovnání Slezanů reagovat v přesilovce po faulu Doudery, nebezpečné pokusy Sobotky, Řepíka nebo Formana ale zůstaly nevyslyšeny. Vyrovnaný stav tak vydržel až do třiadvacáté minuty. Momentum utkání na svou stranu otočili opět Oceláři, Nestrašil postrčením od modré vyzval ke kombinaci bratrskou dvojici Kovařčíků – Michal nahrával a Ondřej Kovařčík znovu poslal Slezany do vedení.

Ještě v téže minutě Třinec přidal další zářez. Martin Marinčin si z modré čáry sjel do pravého kruhu pro vhazování a střelou mezi betony vyhnal brankáře Hudáčka na střídačku. Slovenský gólman v duelu zapsal úspěšnost 63,64 %, kdy z jedenácti střel inkasoval čtyři branky.

Ani jednička Ocelářů Ondřej Kacetl ale utkání nedochytala, v šestadvacáté minutě přenechal své místo Marku Mazancovi, když inkasoval třetí gól. Nenápadnou střelu Moravčíka od modré před Kacetlem tečoval Tomáš Šmerha, náskok domácích se tak ztenčil na jednu trefu.

To ale hráče s drakem na prsou nezastavilo. Ve stejné minutě si nedovoleně počínal Matuškin, pobyt hostujícího beka na trestné lavici trval přesně jednu minutu. Erik Hrňa dostal namazáno na levý kruh, jeho dělovka k bližší tyči ani lépe nemohla být umístěna. V pohodě hrající Oceláři mohli své vedení dál navyšovat, dvojnásobnou přesilovku z poloviny utkání ale nevyužili.

Šanci pak dostala Sparta. Ondřej Kovařčík fuloval, hosté ale přesilovku nevyužili. Radovali se tak opět domácí. Stelu Mikuláše Zbořila od modré před Machovským šťastně tečoval Martin Růžička. Elitní snajpr Ocelářů se jednapadesátý vstřelený gólem v play off posunul v historické bilanci na třetí místo. Další trefu pak mohl ještě přidat Michal Kovařčík, Machovský byl tentokráte proti.

Do závěrečné části vstoupil jakoby nový Třinec. Oceláři se s náskokem v zádech soustředili na poctivou defenzívu, Spartu v prvních osmi minutách do žádné větší šance nepustili. Navíc na konci osmačtyřicáté minuty přidali sedmou trefu. Akci Andreje Nestrašila, po které Machovský vyrazil puk jen do brankoviště, dokončil svou druhou trefou v utkání Ondřej Kovařčík.

V polovině třetiny Sparta hrála přesilovku, Mazanec ale prakticky nemusel zasahovat. Další průběh už Oceláři kontrolovali, tři minuty před koncem navíc zahrávali další přesilovku, kdy Daňa fauloval Řepík. V poslední minutě v dobré pozici pálil Vrána, osmou branku ale nepřidal. Hráči s drakem na prsou tak dominantním způsobem ovládli pátý finálový duel a jsou jeden krok od zkompletování zlatého hattricku!

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): „Velmi si toho vážím. Byl to těžký zápas, stál spoustu sil. Já jsem věřil, že to kluci dnes dají. Cesta zpátky z Prahy byla spletitá, kluci se dobře vyspali, něco jsme si k tomu ukázali a řekli. Já se snažil naladit tým na vítěznou notu. Cítil jsem v klucích, že věří. Martin se nám dlouhodobě trápil, nebylo to ono. Musím říct, že to okořenilo obě lajny. Myslím, že odehráli velmi dobrý zápas. Už před začátkem jsem říkal, že tahle série bude dlouhá. Blíží se ale ke konci, my k tomu dnes udělali velký krok. Chceme vyhrát už ve čtvrtek.“

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Nám se zápas vůbec nepovedl, to hovoří za vše. Štve mě celé utkání. Dostali jsme laciné branky, dnes jsme nepodali play off výkon. Doposud byla série 2:2, i v těch prohraných tam z naší strany byly určité parametry. Ty dnes chyběly. Třinec nás musí porazit čtyřikrát, to ale zatím neudělal. Uvidíme, jaké to bude v dalším utkání.“


×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice