Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

VÍTEJ, ZLATÝ HATTRICKU!

28.04.2022 · Michal Samiec, foto: Lukáš Filipec
Poprvé v jednadvacátém století se stalo, že některý z extraligových týmů vyhrál třikrát za sebou titul mistra republiky. Tím týmem se dnes večer v Praze stali třinečtí Oceláři. Šesté finále vyhráli dva jedna, vítězný gól vstřelil v první třetině z trestného střílení Vladimír Svačina.
F6, čtvrtek 28.4.2022
Sparta Praha
Třinec
1:2
O2 aréna
Třetiny: 0:2, 0:0, 1:0  Branky a nahrávky: 53. Roman Horák ml. (Řepík) – 15. Dravecký (Miloš Roman), 16. Svačina z trestného střílení. Rozhodčí: Jeřábek, O. Hejduk – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 17 220 (vyprodáno). Střely na branku: 27:19. Střely mimo: 7:7. Zblokované střely: 17:8. Hity: 13:6. Vhazování: 40:27. Průběh utkání: 0:2, 1:2. Konečný stav série: 2:4. 
HC Sparta Praha: J. Hudáček – D. Němeček, Matuškin, T. Pavelka, Polášek, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina – Řepík, Sobotka, Forman – Chlapík, Roman Horák ml., E. Thorell – Šmerha, D. Kaše, Buchtele – Dvořáček, D. Vitouch, J. Strnad.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Zahradníček, M. Zbořil – Martin Růžička, Marcinko, M. Daňo – Svačina, P. Vrána, Chmielewski – O. Kovařčík, M. Kovařčík, A. Nestrašil – Dravecký, Miloš Roman, Hrehorčák – Hrňa.

Komentář k zápasu

Třinečtí hokejisté vstoupili za kýženým cílem v totožné sestavě, ve které končili zápas číslo pět o dva dny dřív pod Javorovým. Tedy s Markem Mazancem v bráně. A hostující trenérský tým si rozhodně musel tento krok v prvních minutách šestého zápasu pochvalovat, Mazanec dodával Ocelářům za bezbrankového stavu klid. V úvodu byla totiž aktivnější Sparta, navíc v páté minutě byl vyloučen jediný hráč první třetiny – hostující kapitán Vrána. Domácí z úvodní převahy nevytěžili nic, v početní výhodě měl sice dobrou šanci Sobotka po odražené Řepíkově střele – Mazanec byl ale na místě. Sobotka měl ještě dobrou příležitost o pár minut později, když dostal přihrávku zpoza branky. Zpracovával ale kotouč o chvíli déle, než by bylo záhodno, a netrefil třineckou branku.

Hosté se osmělili po polovině první třetině. Růžičkův smělý průnik přinesl bekhendové zakončení, které Hudáček odrazil. Slovenský brankář v domácích barvách už ale byl krátký na akci třinecké čtvrté formace. Zdálo se, že se po Němečkově hitu bude Dravecký sbírat z ledu – třinecký univerzál však byl bleskově na nohou a vykombinoval s Milošem Romanem první gól Ocelářů prakticky do prázdné branky. Střelcem gólu byl Vladimír Dravecký, který v klíčovém okamžiku přebruslil sparťanského obránce, jenž mu dal pár sekund před tím tělo na třinecké modré. Hned po brance mohl na dvoubrankový rozdíl navýšit skóre Marcinko, ale střela z bekhendu z bezprostřední blízkosti Hudáčka nepřekvapila. Třinečtí nakonec vedli o gól přeci jen krátce – přesně 95 sekund. To si do gólové šance nabruslil Růžička a při zakončení byl seknut Poláškem. Nabídnuté trestné střílení za tento faul proměnil střelou k tyči na Hudáčkovu vyrážečku Vladimír Svačina. Oceláři si tak v první třetině připravili dvoubrankový náskok.

Druhá třetina nezměnila nic na tom, jak vývoj utkání nasměřovala první třetina. Zatímco v první dvacetiminutovce byly k vidění šance i góly, druhá část hry byla v tomto ohledu velmi dietní. Oba týmy měly po jedné přesilovce a tyto hokejové standardní situace nazvěme největšími šancemi na skórování obou týmů. Kromě nich totiž Sparta, která měla vyvíjet aktivitu, narážela na precizní třinecké bránění a ani Oceláři nevyužili své střely ke skórování – největší šanci hostů k třetí brance zápasu měl Svačina, který využil zaváhání domácího Pavelky v rozehrávce, ale v následujícím postupu na brankáře Hudáčka s přímou střelou neuspěl. Oba brankáři si však připsali v této dvacetiminutovce pouze jednotky zákroků, a tak není překvapivé, že tento fragment zápasu nehnul se skóre šestého finále.

Třetí třetina začala očekávaným scénářem. Sparťané byli aktivnější, měli většinu času hry puk na holi, ale mnoho šancí si v prvních minutách třetí dvacetiminutovky nevytvořili. Největší příležitostí byla teč dvojice Šmerha – Kaše, která se objevila zcela nekrytá na třineckém brankovišti. Mazanec instinktivně zakročil a skóre se neměnilo. To ani poté, co Němeček fauloval Romana a Oceláři měli druhou přesilovku v utkání. Třinečtí ukrojili dalších sto dvacet sekund z času, ale šanci si žádnou nevytvořili. Po přesilovce se častěji směrem dopředu svěřenci Václava Varadi osmělovali, ale iniciativa byla zpět na holích domácích hráčů.

Dramatičtější koncovku přinesla situace zhruba sedm minut před koncem. Marinčinovi přeskočil puk hůl v obranném pásmu a náhle se před Mazancem zjevili samotní Řepík s Romanem Horákem. Jasná gólová šance skončila snižující brankou Sparty. Emoce do kotle O2 arény pak ještě přinesl střet Růžičky s Poláškem, ale hra pokračovala bez vyloučení. Domácí se do vážnějších příležitostí nedostala ani při power play, kterou sparťané začali hrát již více než dvě minuty před konečnou sirénou. Konečný stav série – 4:2 pro Oceláře! Třinečtí jsou potřetí v řadě a počtvrté celkově mistry republiky!

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „První třetina určila ráz utkání. Tím pádem jsme jenom dotahovali a soupeř urputně bránil. Postupně jsme přidávali složitost do hry. Sedm minut do konce jsme ještě věřili, že by se s tím mohlo něco udělat, ale bohužel soupeř to ubojoval a byl o malinko lepší. Samozřejmě mu gratulujeme k titulu.“

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): „Byla to skvělá série, bylo to velmi vyrovnané. Možná malinko v prvních třech zápasech měla Sparta opticky navrch, ale my jsme vybojovali stav 2:2 (na utkání). Myslím si, že rozhodl pátý zápas, který jsme bravurně zvládli. Na klucích jsem poté viděl, že to nemá kam uhnout, že titul dáme.“


×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
×
Dnes v 17:30 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice