Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Čtvrtý zápas pro soupeře, série je opět vyrovnaná

21.04.2024 · Jakub Vaněček, foto: Lukáš Filipec
Utkání číslo čtyři přineslo opět emocemi nabitý příběh. Hosté ve druhé třetině poté, co přežili sérii třineckých přesilovek, odskočili do dvoubrankového náskoku. Voženílek na začátku třetí části hry snížil rozdíl zápasu na jedinou branku, Dynamo si náskok následně pojistilo v závěru a hosté tak vyrovnali stav série. Ta pokračuje ve středu v Pardubicích a v pátek v Třinci.
F4, neděle 21.4.2024
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice
2:6
WERK ARENA
Třetiny: 1:1, 0:2, 1:3  Branky a nahrávky: 6. Cienciala (L. Hudáček), 43. Voženílek (A. Nestrašil, Smith) – 8. Radil (Hyka, M. Kaut), 34. M. Kaut (Radil, Košťálek), 36. Vondráček (Poulíček), 59. A. Musil (Paulovič, D. Musil), 59. Poulíček (Sedlák), 60. M. Kaut (T. Zohorna, Paulovič). Rozhodčí: A. Jeřábek, Stano – Lhotský, Zíka. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 34:27. Střely mimo: 13:13. Zblokované střely: 25:14. Hity: 3:4. Vhazování: 32:32. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:6. Stav série: 2:2. 
HC Oceláři Třinec: Kacetl – M. Adámek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Polášek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, Dravecký – A. Nestrašil, Helewka, Voženílek – L. Hudáček, Cienciala, M. Daňo – Kurovský, P. Vrána, Miloš Roman – Martin Růžička.
HC Dynamo Pardubice: Will – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hájek, Vála, M. Houdek – Hyka, Sedlák, Pánik – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Paulovič – Vondráček, Poulíček, Mandát.

Komentář k zápasu

Vítězná sestava se nemění! To platilo i pro dnešní zápas, do kterého Oceláři napsali na soupisku totožné hráče jako při třetím finálovém utkání. Trenér hostujícího týmu vrátil zpět do sestavy Pánika. Dynamo zahájilo zápas aktivní hrou. Na vrcholku pravého kruhu měl dostatek času Hájek, jeho pokus vyrazil Kacetl svou helmou nad horní tyč. První formace hostů vypracovala výbornou palebnou pozici pro Hyku, ten z voleje minul Kacetlovu svatyni. O pár chvil později dostal žabičku Radil od Kousala, pardubický snajpr ale nevyzrál na Kacetla, jenž předvedl další famózní zákrok lapačkou. Záhy nato se objevil na útočné modré kapitán Vrána, jeho pokus z nápřahu zneškodnil Will. Poté přišla na řadu první branka zápasu. Hudáček centroval puk do brankoviště, kde byl zcela volný David Cienciala, který rychlou kličkou do forhendu překonal Willa. Z otočky prověřil pardubického brankáře Helewka, tentokrát Will nenechal žádný volný prostor mezi svým tělem a tyčí.

Po necelých sedmi minutách zahrál Kundrátek vysokou holí a Dynamo mělo k dispozici první početní výhodu. Ta byla bleskově využita. Hned po sedmi vteřinách našel Hyka krosovou přihrávkou přes brankoviště volného Lukáše Radila, a ten dokázal dostat puk za záda Kacetla. Únikovou přihrávku na Hyku dokázal přečíst Kacetl, který vyhodil puk do středního pásma, touš sebral Čacho, jenž si to namířil přímo na hostující branku. Jeho myšlenku posunout puk bekhendem na volného Hrehorčáka přečetli obránci Dynama. Poté byl vyloučen Radil za seknutí do Kacetla, Dynamo ustálo prvních devadesát vteřin, jenže pak přišel faul Pauloviče a Dynamo šlo do tří. Další komplikace pro Dynamo nastala, když byl za špatný postup při vhazování vyloučen Zohorna. Oceláři tedy hráli téměř celou dvouminutovou přesilovku pět na tři. Na led se dostal z pozice třináctého útočníka Růžička, Oceláři měli velký tlak, ale k překonání Willa nedošlo. Na konci periody byl vyloučen Čacho za držení a hosté si tak přenesli přesilovou hru do druhé třetiny.

V pokračující přesilové hře si Dynamo střeleckou pozici nevypracovalo. Při návratu Čacha na led to zkusil Zohorna na bližší tyč, puk se zvláštně odrazil podél horní tyče, skončil ale za brankou. Vyloučen byl poté Dvořák za sekání, přesilovka Ocelářů se točila kolem Hudáčka, hráči Dynama zblokovali tomuto slovenskému forvardovi hned několik střel. Režisér početní výhody Hudáček tedy musel zvolit přihrávku, hledal Helewkovu připravenou hůl před Willem, tento pas prolétl kolem levé tyče a aréna jen zahučela. Záhy šli Východočeši znovu do čtyř, Musil fauloval Daňa. Velkou šanci měl po Hudáčkově přihrávce Cienciala, ten ovšem střelou zápěstím z pravého kruhu orazítkoval pravou tyč Willovy branky. Vrána poté v brejku vybídl Romana, ten byl zahákován a Oceláři znovu hráli přesilovku. Kotouč létal mezi hokejkami Ciencialy, Hudáčka a Kundrátka, ti ale ani tentokrát nenašli recept na obranu hostů. Nejvíce hrozil z osy hřiště Kundrátek, jeho pokus vyrážečkou zneškodnil Will.

Poté se hra přesnula před Kacetla, který musel hasit Sedlákův průjezd brankovištěm. Bez přípravy pálil také Pánik, ale jeho pokus si cestu mezi tři tyče nenašel. Na trestnou pak zamířil Hudáček, který zasáhl Hyku vysokou holí. V přesilovce hostů Radil hledal Sedlákovu hůl před brankou, Kacetl se stihl rychle přesunout a zakročil betonem. Košťálek poté orazítkoval tyč. Pardubice zůstaly v pásmu a Radil nabil Martinu Kautovi, který z první prostřelil Kacetla. Dynamo ožilo a mělo velký tlak. Toho dokázala využít čtvrtá formace Východočechů, která rotovala v pásmu, měnila si pozice a z pravého kruhu vystřelil Tomáš Vondráček, jenž našel místo na bližší tyči domácího brankáře. Dynamo bylo povzbuzeno dvěma slepenými góly a pokračovalo v tlaku. Mandát střílenou přihrávku hledal Vondráčka, jeho teč skončila mimo brankové zařízení. Na pravé straně zůstal volný Daňo, jeho pokus zápěstím mířil nad Willovu branku. Dynamo šlo tedy po čtyřiceti minutách do šaten za dvoubrankového vedení.

Třetí dvacetiminutovka začala tlakem Ocelářů. Daniel Voženílek byl pohotový na brankovišti a po necelých třech odehraných minutách snížil na jednobrankový rozdíl. Dynamo zatáhlo svou hru do obranného pásma a bylo pasivnějším celkem. Drobné zaváhání ve středním pásmu mohl potrestat kapitán hostů Sedlák, jeho únik po levém křídle zastavila lapačka Kacetla. V obranném pásmu Ocelářů poté zasáhl Radil Poláška a byl vyloučen na čtyři minuty. Třinečtí hráči si přihrávali a čekali na správný moment pro rozhodující přihrávku. Ta ale nepřicházela a čas plynul. Na ledě se vyměnily oba speciální týmy, obrana Dynama si připsala několik bloků a Will zapsal několik čárek ve své statistice chycených kotoučů. Poté jsme sledovali spíše bojovnější pasáž, nežli hokejovou. Dynamo bránilo výsledek a Třinec se snažil o vyrovnání. Poulíček v ojedinělé šanci vyzkoušel střelu na lapačku, domácí brankář nakonec zasahovat nemusel, jelikož střela pardubického centra skončila mimo Kacetlovu svatyni.

Oceláři marně dobývali hradbu těl před Willem. Trenérský štáb si tedy necelé tři minuty před koncem vzal oddechový čas. Kacetl šel z brány o další minutu později, závěrečný tlak si ale domácí nevytvořili, ze středního pásma poslal puk do prázdné branky Adam Musil. Třinec i nadále zkoušel hru bez brankáře. Pátou branku přidal do odkryté klece Patrik Poulíček. V závěru se Kacetl vrátil do svého brankoviště, ale pardubická ofenzíva ještě jednou skórovala. Pohlednou akci zakončil na levém křídle volný Martin Kaut, který vstřelil druhou branku v zápase. Konečný stav utkání tedy vyzněl lépe ve prospěch Dynama 6:2 a Východočeši srovnávají celou finálovou sérii na 2:2.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (Dynamo Pardubice): „Je to těžké. Je to hodně těžké, když je někdo ovlivněný médii. Rozhodčí odvedli skvělý výkon, naše fauly byly. I včera odpískali skvěle, ale nelíbí se mi, jaký vliv mají ve vaší České televizi ti experti, v uvozovkách, na vliv působení rozhodčích, kteří se musejí rozhodovat pod tlakem a komise rozhodčích dělá opatření. Jsme ve finále play off a emoce, které lidi chtějí vidět, k tomu patří. A to, že někdo „poplácá“ někoho po betonech, kluk z Pardubic, kterého si vážím a je skvělý, a přihrává mi to, tak se trestá. Já nemluvím proti Třinci, ale všeobecně. Co se z toho stalo, z toho… Třinec je skvělý tým, jsou tam skvělý kluci, ale co se tady z toho stalo, ta mediální masáž těch „expertů“ v České televizi, které podlehla komise rozhodčích a pak se to posunulo někam jinam. Respektuju trenéra Třince, jeho hráče i sílu. Ale nerespektuju to, co se tady valí proti Pardubicím. Dneska jsme uhráli skvělý zápas, výborné přesilovky i oslabení. Těžký, psychicky náročný. Chtěli jsme uhrát jeden zápas, to se nám povedlo, je to 2:2 a jedeme domů. Těšíme se na naše skvělé lidi a diváky. Série je za stavu 2:2 otevřená a uvidíme ještě skvělý hokej. Hrozně mi ale vadí ovlivňování lidí a veřejnosti, mediální masáž je neskutečná.“

Zdeněk Moták (Oceláři): „Utkání dnes rozhodly přesilové hry a oslabení. My jsme hráli přesilové hry v dostatečné míře a počtu, neskórovali jsme ani v dlouhé hře pět na tři a to se odrazilo ve výsledku. Kdybychom v přesilovkách byli úspěšní, zápas vypadá jinak. Připravíme se na další zápas.“