Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Derby pro Oceláře! V prodloužení rozhodl Hudáček

24.09.2023 · Daniel Ježek
Čtvrté kolo nabídlo první ocelářské derby nové sezony, ze zisku dvou bodů se nakonec radovali hráči Třince. Hráči s drakem na prsou třiatřicet vteřin před koncem vedli o dvě branky, hosté ale zvládli srovnat. V nastaveném čase po krásné akci rozhodl Libor Hudáček.
4.kolo, neděle 24.9.2023
HC Oceláři Třinec
HC Vítkovice Ridera
4:3p
WERK ARENA
Třetiny: 1:0, 0:1, 2:2 - 1:0  Branky a nahrávky: 20. Hrehorčák (M. Roman), 50. M. Růžička (Nestrašil, Kundrátek), 57. Vrána (Pánik, Hudáček), 64. Hudáček (Mazanec) – 37. Krieger (Raskob, Mueller), 60. Percy (Kalus, Lakatoš), 60. Lakatoš (Kalus). Rozhodčí: Kika, Vrba – Rampír, Blažek. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 28:32. Zblokované střely: 12:18. Hity: 5:4. Vhazování: 33:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.  
HC Oceláři Třinec: Mazanec (Švančara) – Marinčin, Smith, Kundrátek, J. Jeřábek, Adámek, Nedomlel, Polášek – M. Růžička (A), Voženílek, Daňo – Hudáček, Vrána (C), Pánik – Hrehorčák, M. Roman, Nestrašil – Kurovský, Čacho, Dravecký (A).
HC Vítkovice Ridera: Klimeš (Machovský) – Raskob, Percy, Grman, Mikuš (A), Zeleňák, Gewiese, L. Kovář – Mueller (A), Krieger, Káňa – Lakatoš (C), Chlán, Fridrich – Kalus, Kotala, Bukarts – R. Půček, Přibyl, Krejsa.

Komentář k zápasu

Oceláři do 135. moravskoslezského derby vstoupili v kompletním složení, po jednozápasovém trestu se do třetí formace vrátil Andrej Nestrašil. Před úvodním vhazování proběhl slavnostní ceremoniál, při kterém viceprezident klubu Jan Czudek předal Martinovi Růžičkovi plaketu za dosažení 360 asistencí v třineckém dresu. Růžička tak stanovil další třinecký rekord.

Úvod utkání nabídl spíše opatrný hokej, větší aktivitou hýřili domácí Oceláři. V blízkosti Klimešovy branky se do nadějných šancí dostávali členové čtvrté a první třinecké formace, ani jeden z pokusů ale nakonec vítkovickému brankáři mnoho starostí nepřidělal. Mazanec na druhé straně musel reagovat jen na teč Chlána.

V jedenácté minutě odrazil třinecký brankář Gewieseho střelu pouze před sebe, Jeřábek ale znemožnil Lakatošovi dorážet. Na opačné straně se pak rodilo přečíslení dvou proti jednomu, Pánik ale neprocpal přihrávku na najíždějícího Hudáčka. V sedmnácté minutě usedl za katr domácí Hrehorčák, kotouč se po Kalusově dorážce Muellerovy střely dostal za Mazance, na brankovišti ale dobře zakročil Jeřábek.

Ihned po návratu z trestné lavice dostal Patrik Hrehorčák pas od Miloše Romana, slovenský forvard pak v úniku propálil Klimeše mezi betony a poslal Slezany do vedení. To ale mohlo záhy skončit, pět vteřin před první sirénou nejprve nebezpečně pálil Krieger, Muellera s Lakatošem pak zablokovala třinecká defenzíva.

Po změně stran mohli Ostravané dorovnat krok v přesilovce po faulu Čacha, početní výhoda ale trvala jen něco málo přes minutu, než se podrážením provinil Kalus. Při hře ve čtyřech na obou stranách nebezpečně pálil Hudáček, avšak těsně vedle. Kolem poloviny utkání nejprve hosté při signalizovaném trestu pro Adámka na devadesát vteřin zamkli Oceláře před jejich brankou, ani při výhodě, ani z následné přesilovky ale Vítkovice neudeřily. Nebezpečná střela Muellera proklouzla pod Mazancovým betonem těsně mimo tři třinecké tyče.

Tým rytíře Vítka nicméně navyšoval své tempo. V pětatřicáté minutě ještě neuspěli Gewiese s Chlánem, o necelé dvě minuty později už ale hosté srovnali. Mueller na modré předal kotouč Raskobovi, který nabídl ideální puk na teč pro Petera Kriegera. Mazanec byl zcela bez šance, když americký forvard usměrnil kotouč do protipohybu třineckého brankáře.

Dvě minuty před koncem prostředního dějství mohli vedení na třineckou stranu vrátit Růžička s Daněm, hosté ale jejich kombinaci překazili. Následný kontr Lakatoše pak skvělým obranným zákrokem zastavil Smith. Třetí třetina tak začala za vyrovnaného stavu a s hrou ve čtyřech na obou stranách, když se u třinecké střídačky pošťuchovali Růžička s Kriegerem.

Třiačtyřicátá minuta nabídla nejprve obrovskou šanci Kurovského s Jeřábkem, při které se zaskvěl brankář Klimeš, a následnou přesilovku domácích, v níž Nestrašil z úhlu netrefil odkrytou branku Vítkovic.

V osmačtyřicáté minutě znovu fauloval Krieger, Třinec tentokráte přesilovku využil. Nestrašil potáhl kotouč podél mantinelu, pak jej předal Martinu Růžičkovi, který stříleným centrem poslal kotouč za Klimešova záda. Za dalších pět minut mohli domácí své vedení navýšit, Daňo, Kundrátek ani Vrána ale hostujícího brankáře nepřekonali.

Pět minut před třetí sirénou vyhozením puku mimo hrací plochu otupil vítkovický tlak Mueller, Oceláři nabídnutou příležitost s díky využili. Richard Pánik před brankou vykouzlil neuvěřitelnou zadovku, Petr Vrána uklízel kotouč do prázdné branky.

Devadesát vteřin před koncem hosté sáhli po time outu a následně i po hře v šesti. Výhoda Vítkovic navíc byla umocněna vyloučením Poláška, což ale dalo domácím možnost beztrestně vyhazovat puky přes všechny čáry. Ostravané nicméně vykřesali naději, třiatřicet vteřin před třetí sirénou Mazance z mezikruží propálil Stuart Percy.

V pokračujícím tlaku ostravského celku Marinčin do ochranné sítě srazil střelu Muellera, po vhazování a nedůslednosti Třince vteřinu před koncem srovnal stav Dominik Lakatoš. Derby se tak prodlužovalo.

Do konce prodloužení scházelo sedmaosmdesát vteřin, když v útočném pásmu kličkoval Libor Hudáček, který nakonec zamířil přesně k pravé tyči Klimešovy branky. Oceláři tak získali dva body.

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (Oceláři Třinec): "Viděli jsme velmi dobrý zápas, ve kterém si nikdo nic nedaroval. Výborní byli i oba dva gólmani. Dlouho to bylo o tom, kdo dá druhý gól, my dali dokonce i třetí, ale stav 3:1 prostě musíme uhlídat. Jsme rádi za vítězství, protože jsme hráli proti kvalitnímu soupeři a každého bodu si ceníme, zároveň je ale třeba si přiznat, že jeden jsme ztratili. Ponaučíme se a jdeme dál."

Miloš Holaň (Vítkovice): "Vynikající zápas z obou stran, velký boj na ledě i v hledišti. Mí hráči určitě cítili podporu našich domácích fanoušků. Celá první třetina byla velký boj, ve které nás domácí dvakrát zatlačili. My pak při konci vlastní přesilovky udělali hrubou chybu, chtěli jsme hrát crossovou přihrávku a byl z toho samostatný únik i gól. Ve druhé třetině se hrál dobrý hokej, podařilo se nám vyrovnat, ale ve třetí třetině jsme udělali chyby v obraně a zbytečné vyloučení, které nás skoro stály zápas. Za stavu 3:1 musím hráče pochválit, vydali se ze svého a dali dva góly během posledních 33 vteřin. Z výsledku jsme zklamaní, že nemáme výhru, ale i bod je zlatý za to, že jsme se vzchopili v zápase, který byl v hlavách mnohých už ukončený."