Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

První bod v sérii pro Spartu

02.04.2024 · Jakub Vaněček, foto: Lukáš Filipec
První utkání semifinálové série mezi Spartou a Třincem patří domácímu týmu. Zápas byl dlouho vyrovnaný, Oceláři nedokázali využít několik svých nadějných příležitostí a Pražané v závěru pečetili své těsné vedení. O den později série pokračuje na stejném místě druhým zápasem.
SF1, úterý 2.4.2024
HC Sparta Praha
HC Oceláři Třinec
3:0
O2 aréna
Třetiny: 0:0, 1:0, 2:0  Branky a nahrávky: 25. Řepík (Irving, Němeček), 43. Forman, 59. O. Najman. Rozhodčí: Hribik, L. Květoň – Špůr, Zíka. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 13 548. Střely na branku: 32:25. Střely mimo: 10:12. Zblokované střely: 11:8. Hity: 4:2. Vhazování: 39:21. Průběh utkání: 3:0. Stav série: 1:0. 
HC Sparta Praha: Jakub Kovář – Moravčík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Němeček, Beaudin – Řepík, Sobotka, Forman – Chlapík, Roman Horák, D. Vitouch – Hrabík, Lajunen, Buchtele – P. Kousal, O. Najman, J. Konečný.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, M. Adámek, Polášek – Martin Růžička, Voženílek, M. Daňo – L. Hudáček, Cienciala, A. Nestrašil – Kurovský, P. Vrána, Miloš Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký.

Komentář k zápasu

Do prvního utkání semifinálové série proti Spartě vstoupili lépe Pražané, kteří měli hned zkraje zápasu první šanci. Po devadesáti odehraných vteřinách se před Mazancem objevil Kousal, jenž zkoušel kličku do forhendu, hostující brankář zakročil lapačkou. Třinečtí ustáli úvodní tlak Sparty a dokázali se herně vyrovnat. Kováře vystrašila především Daňova střela z nulového úhlu nebo šance, při které se před prázdnou brankou natahoval po puku Kundrátek. Po Ciencialově vyhraném buly zkoušel golfákem prostřelit Kováře Hudáček, domácímu brankáři touš vypadl, následně jej ale pokryl lapačkou.

Poté přišla další šance Sparty, na vrcholku kruhu si přidržel puk Řepík a našel křižným pasem Formana, jeho přízemní teč jen těsně minula pravou tyč Mazancovy svatyně. Následovala přes šest minut dlouhá pasáž bez přerušení hry, během níž střílel Marinčin od modré a puk se odrazil ideálně mezi kruhy pro Daňa, ten ovšem minul brankové zařízení. Závěr prvního dějství patřil znovu Spartě, Kempný podpořil útočný výpad Horákovy formace, jenže střelu na bližší tyč od Kempného dokázal Mazanec zlikvidovat. V herně vyrovnané první třetině gól nakonec nepadl.

Start do druhé periody měli opět lepší aktivnější domácí, ti zamkli Oceláře a Polášek byl vyloučen za držení. První přesilovku tedy měli k dispozici Pražané. Oceláři ale nepustili výběr Grosse a Hořavy k žádné velké šanci. Největší příležitost měl po návratu Poláška na led Horák, ten si přebral volný kotouč za brankou a zkoušel zasunout puk na bližší tyč. Poté se ale poprvé vlnila síť za Mazancem, Michal Řepík si přebral puk na levém křídle a střelou přes Adámka trefil nechytatelně vzdálenější růžek Mazancovy klece. Pak se snažil odpovědět sjíždějící Kundrátek, toho z rohu kluziště hledal Dravecký. První jmenovaný nedokázal zužitkovat velkou šanci, bekhendovou kličku přečetl Kovář.

V předbrankovém prostoru se záhy uvolnil Vitouch, ten ale na Mazance nevyzrál. Sparta dále těžila ze své herní převahy, Dravecký hákoval a domácí si zahráli druhou početní výhodu. Chlapík z pravého křídla hledal Lajunenovu hůl na teč, Mazanec dokázal sevřít betony včas. Pražský celek tedy nedokázal zužitkovat ani druhou početní výhodu. Chlapík poté ujel do přečíslení s Miklišem, druhý jmenovaný nedokázal střelou bez přípravy zamířit mezi tři tyče. Nestrašil pak ukázal přehled a vybídl Hudáčka, ten si puk zasekl a mířil do protipohybu brankáře Kováře. Domácí brankář si povyjel a zmenšil Hudáčkovi střelecký úhel. Po čtyřiceti minutách tak Pražané vedli nejtěsnějším rozdílem.

Oceláři doslova vletěli do třetí třetiny, vybojovali si první přesilovku. Mikliš přidržel Nestrašila před brankou. Třinec si chtěl vytvořit šanci ke srovnání, místo toho chybu při kombinaci hostujícího týmu v útočném pásmu využil Miroslav Forman, který nájezd na Mazance vyřešil kličkou do bekhendu a zakončil do odkryté branky. Velký závar před brankou nadělala druhá formace Ocelářů, Hudáček vracel puk zpoza branky do brankoviště, puk se svezl rovnoběžně s brankovou čárou a nakonec jej vyhodil do bezpečí Beaudin.

Chvíli poté si volný puk dojel kapitán Ocelářů Petr Vrána, najel si z pravé strany, položil si Kováře, ale nedokázal překonat z úhlu ležícího brankáře domácího týmu. Třinec pak stupňoval tlak, odvolal i brankáře Mazance a vyslal šestého hráče do pole. K dalšímu tlaku při power play se ale Slezané v útočném pásmu nedostali, ztratili kotouč ve vlastní třetině a Ondřej Najman střelou do prázdné klece pečetil konečný výsledek. První bod v semifinálové sérii tedy náleží Spartě.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři Třinec): „Když nedáte gól a neproměníte žádnou z mnoha šancí, těžko můžete pomýšlet na výhru. Brankových příležitostí jsme ale měli dost. Nemělo by se nám stávat, abychom inkasovali ve vlastní přesilovce. V téhle disciplíně jsme v základní části byli silní. Teď jsme namísto srovnání stavu na 1:1 sami inkasovali.“

Pavel Gross (Sparta Praha): „Stál proti nám silný soupeř. Byl to zápas dvou kvalitních mančaftů. Stáli proti sobě dva výborní gólmani, hrálo se před skvělou atmosférou. Jsem rád, že jsme uhráli první bod a zítra na to půjdeme znovu.“