Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři mají druhý bod a ve čtvrtek se pokračuje!

09.04.2024 · Michal Samiec, foto: Jan Beneš
Třinečtí hokejisté dalším extrémně bojovným výkonem vybojovali druhý zápas v semifinálové sérii. Oceláři dali vítězství základ v první třetině, kdy průběžné skóre rozehráli Daňo s Adámkem. Hosty neskolila ani pozdní branka Chlapíka ve druhé části hry, ani rychlé snížení po třetím gólu Helewky. V power play Sparty – i díky úspěšné trenérské výzvě – Slezané vítězství udrželi!
SF5, úterý 9.4.2024
HC Sparta Praha
HC Oceláři Třinec
2:3
O2 aréna
Třetiny: 0:2, 1:0, 1:1  Branky a nahrávky: 40. Chlapík (Krejčík, D. Vitouch), 58. Chlapík (Kempný, Roman Horák) – 10. M. Daňo (Cienciala), 13. M. Adámek (Dravecký, L. Hudáček), 57. Helewka (Hrehorčák, Kundrátek). Rozhodčí: Hribik, Jiří Ondráček I – Jiří Ondráček II, D. Hynek. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 14 208. Střely na branku: 21:21. Střely mimo: 12:5. Zblokované střely: 26:11. Hity: 8:3. Vhazování: 25:29. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3. Stav série: 3:2. 
HC Sparta Praha: Jakub Kovář – Mozík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Němeček, Moravčík – Chlapík, Roman Horák, D. Vitouch – Forman, Sobotka, Buchtele – Harper, Lajunen, J. Konečný – P. Kousal, O. Najman, Hrabík.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, M. Adámek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, A. Nestrašil – L. Hudáček, Cienciala, M. Daňo – Martin Růžička, Helewka, Voženílek – Dravecký, P. Vrána, Miloš Roman.

Komentář k zápasu

Vstup do dalšího zápasu o přežití z pohledu Ocelářů byl z obou stran spíše opatrný. Prvních pět minut se odehrálo bez přerušení, během této pasáže ani jeden tým neposlal střelu na branku, těsně vedle ní zakončoval z předbrankového prostoru sparťan Konečný. Na konci páté minuty byl vyloučen Kempný za vyhození puku mimo hřiště. Oceláři sehráli přesilovku velice kvalitně, přišpendlili domácí před Kováře a v největší šanci z pravé strany trefil Nestrašil ležícího gólmana domácích.

Třinečtí přesilovku nevyužili, ale prosadili se chvíli po ní. V desáté minutě dostal na vrchol levého kruhu nabito Marko Daňo a jeho střela z první rozvlnila síť za Kovářem. Ve dvanácté minutě mohl navýšit vedení Slezanů Hrehorčák, jenž využil trochy prostoru, který dostal za brankou a zkusil o Kováře poslat puk do sítě. Druhý gól hosté přidali až zhruba o minutu později – nabito na modré čáře dostal Marian Adámek a s přispěním teče domácího Hrabíka nasměřoval puk do branky. Třinecký zadák tak okořenil svůj třístý zápas za Oceláře brankou na nula dva. Ve zbytku první dvacetiminutovky byli mírně aktivnější sparťané, ale do šancí se nedostali. Zbylých šest minut úvodní periody bylo odehráno bez přerušení, takže první třetina proběhla poměrně svižně.

Druhá třetina se rozjížděla velice pozvolna. Oceláři, kteří měli po první třetině dvoubrankový náskok, se dopředu netlačili, hráli zodpovědně a do šancí nepouštěli ani domácí tým. Kolem poloviny normální hrací doby měli sparťané tlak v útočném pásmu, drželi hosty pod pokličkou a v obrovské šanci bekhendem Kousal poslal kotouč skrz Kacetlovo brankoviště, ale mimo. Zhruba v této pasáži se Slezané jednou osvobodili a Helewka svižnou střelou z levého kruhu trefil Kováře někam na klíční kost.

Následovala pasáž, v níž toho Oceláři aktivním přístupem a rychlým otáčením hry domácím povolovali minimum. Když na kostce nad ledem zbývaly čtyři minuty do druhé sirény, přišla na druhé straně velká šance Hrehorčáka – jeho nepřesnou střelu ze slotu pohlídal Kovář. V závěrečné minutě prostřední hrací doby se domácí dostali do útočného pásma, zasypali třineckou brankou několika pokusy a když těsně před koncem posílal kotouč na Kacetla Filip Chlapík, zda se, že Oceláři nejhorší přečkali. Opak ale byl pravdou – na časomíře ještě nějaký čas zbýval ve chvíli, kdy kotouč napnul síť ve třinecké brance. Po druhé třetině tak z pohledu hostů platil stav – 2:1.

V první polovině třetí třetiny byli aktivnější domácí – logicky bylo v tuto chvíli momentum na jejich straně, snažili se využít psychickou výhodu po pozdní snižující brance. Domácí se tlačili do útočného pásma, Oceláři měli problém se dostat na kotouč a udržet se na něm. Největší šance úvodních minut třetí části hry pro domácí na to vyrovnat přišla v polovině čtvrté minuty, když Dravecký jako první hráč hostů v utkání šel na trestnou lavici. Pražané ale šanci nevyužili, během dvou minut si vyrobili akorát střelecký pokus Sobotky ze slotu, který Kacetl kontroloval. Následně, když se třetí třetina klopila do své druhé poloviny, se hra vyrovnala. Sparťané sice byli aktivnější, ale v asi třetí dlouhé pasáži v utkání, kdy se během zhruba šesti minuty hry ani jednou nepřerušilo, se do šance nedostali.

Následovalo posledních sedm minut třetí třetiny – Ocelářům se stále dařilo neutralizovat tlak domácích. Po jednom z bloků v obranné třetině vyvezl kotouč Hrehorčák, předal jej Adamu Helewkovi, který zasunul puk za Kovářův beton. Hosté tři a půl minuty před vypršením šedesáté minuty vedli znova o dva góly a domácí se chystali na závěrečnou zteč. Sparta se poradila, odvolala brankáře a Filip Chlapík poměrně rychle opět snížil rozdíl na jednobrankový. O necelou minutu později sparťané dopravili kotouč do sítě potřetí, ale gól uznán nebyl po třinecké trenérské výzvě pro nedovolené bránění brankáři – sto deset sekund před koncem tak hosté stále drželi tenký náskok. Na tomto stavu se už do konce nic nezměnilo a Oceláři tak snížili rozdíl v sérii na jednozápasový!

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): „Z naší strany výborná první třetina. Aktivní, agresivní. V té druhé jsme se nechali domácími zatlačit. Byli jsme najednou málo aktivní, dostávali jsme se pod tlak. Ve třetí třetině tam byla kombinace toho, že jsme chtěli být aktivní, ale Sparta ukázala sílu. Zatlačila nás. My jsme ale předvedli obětavý výkon, každý jednotlivec. Na všech frontách, ve všech pozicích. Hráčům děkuju a gratuluju.“

Pavel Gross (HC Sparta Praha): „Gratuluju Třinci k zaslouženému vítězství. Zdenda řekl hodně. My jsme to na konci udělali trochu zajímavé, ale nevyšlo to. Vedeme 3:2 a jedeme dál. Takhle jednoduchý a krásný hokej je.“