Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oslabení Oceláři ve Vítkovicích bojovali, na body z derby to nestačilo

04.01.2022 · Adam Sušovský
Bez brankáře Marka Mazance a kompletního prvního útoku se Oceláři představili ve Vítkovicích. Úvodní zápas nového roku a pikantní moravskoslezské derby ale podruhé v sezoně ovládl soupeř. Vítkovice zvítězily 5:2, Oceláři ale dál zůstávají v tabulce na prvním místě.
38.kolo, úterý 4.1.2022
Vítkovice
Třinec
5:2
Ostravar aréna
Třetiny: 2:0, 1:1, 2:1  Branky a nahrávky: 7. Lakatoš (Bukarts, Solovjev), 12. Chlán (Fridrich, Bernovský), 35. Bernovský (Fridrich, Chlán), 45. Lakatoš (Krenželok, Bukarts), 57. Flick (Kalus) - 28. Hrňa (Nestrašil, Marcinko), 54. Hrehorčák (Miloš Roman). Rozhodčí: Lacina, Obadal - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1 000 (omezená kapacita). Střely na branku: 14:19. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.  
Stezka - Solovjev, Polák, Galvinš, Plášil, Koch, Kovář, Gewiese - Krenželok, Hruška, Lakatoš - Dej, Marosz, Bukarts - Bitten, Flick, Kalus - Fridrich, Chlán, Bernovský. Trenér: Miloš Holaň.
Kacetl (21. Daneček) - Doudera, Marinčin, Musil, Kundrátek, Jaroměřský, Adámek, Matyáš - Nestrašil, Kovařčík M., Kovařčík O. - Kurovský, Marcinko, Hrňa - Hrehorčák, Roman, Kofroň - Chmielewski, Szturc, Dravecký. Trenér: Václav Varaďa.

Komentář k zápasu

Kalendářní rok 2022 Oceláři začali soubojem s úhlavním rivalem, ani tentokrát ale trenér Václav Varaďa neměl k dispozici zdaleka kompletní kádr. Onemocnění, které od Vánoc řádí v kabině Ocelářů, nepustilo do hry brankáře Marka Mazance a dalších pět hráčů, včetně kompletní elitní útočné formace a nejproduktivnějšího Oceláře Martina Růžičky. Ten tak přerušil svou železnou sérii 122 odehraných soutěžních zápasů v řadě.

Oba týmy na sebe naposledy narazily před necelým měsícem, a stejně jako v prosinci ve WERK ARENĚ, měl i tenhle zápas od začátku podobný vývoj. Vítkovice totiž byly v úvodních minutách aktivnější a první třetinu nakonec taky po zásluze gólově ovládly. Skóre zápasu otevřeli domácí v 7. minutě po bleskově sehrané přesilovce, z pravého kruhu zakončoval přesně do horního růžku Kacetlovy branky ránou Dominik Lakatoš, jeho bomba se navíc lehce otřela o tyč. Protože se Oceláři do gólových šancí prakticky nedostávali, přišel v polovině 12. minuty i druhý trest: Hned tři třinečtí hráči propadli za vlastní brankou a volný prostor před ní využil důraznou střelou Petr Chlán. K dvoubrankovému vedení stačily domácím v úvodní dvacetiminutovce jen tři střely na branku.

Trenér Václav Varaďa za stavu 0:2 o přestávce toužil svůj tým nakopnout, impulsem mělo být střídání brankáře. Vůbec poprvé v sezoně, a poprvé po 692 dnech se tak mezi tři tyče extraligové branky postavil brankář Lukáš Daneček. Oceláři se mu snažili vydatně pomáhat, hráli zodpovědněji a mnohem více se také tlačili do útoku. Odměnou byla přesilová hra a v ní kontaktní branka. Psala se 28. minuta utkání, když zafungovala klasická třinecká souhra. Křižná přihrávka Nestrašila přistála přesně na čepeli hokejky Erika Hrni, který z první mířil přesně.

Za stavu 1:2 se zdálo, že Vítkovice v derby znervózněly. Oceláři si vytvořili několik závarů před brankou Stezky, jenže v situaci, kdy už se zdálo, že vyrovnávací branka visí na vlásku, udeřili znovu domácí. Pomohla jim k tomu přesilová hra po vyloučení Adámka, který se sice po dvou minutách vrátil na led, ale trvající tlak Vítkovice nakonec využily. Jan Bernovský na chvíli zůstal před Danečkem sám a měl proto dostatek času poslat kotouč za jeho záda.

Přestože byli Oceláři po celý zápas střelecky aktivnějším týmem, museli dotahovat. Hned v páté minutě závěrečné třetiny se zdálo, že Vítkovice drama přece jen nepřipustí. Nabídnutou přesilovou hru totiž podruhé v zápase přesnou střelou z pravého kruhu využil Dominik Lakatoš. A rozdíl branek byl poprvé v utkání třígólový.

Šest minut před koncem základní hrací doby ale bylo na drama zaděláno, Vítkovice sice za faul vysokou holí dostaly výhodu další přesilové hry, jenže v ní na útočné modré sebral domácím puk Patrik Hrehorčák a samostatný únik ve vlastním oslabení i se štěstím proměnil.

Za stavu 4:2 pro domácí mohli Oceláři všechny své síly vrhnout do útoku, ještě než ale trenér Václav Varaďa stačil sáhnout ke hře bez brankáře, propadl třinecký tým v útoku a nabídnuté přečíslení čtyři na jednoho využil pojišťujícím gólem necelé čtyři minuty před koncem dorážející Rob Flick.

Oceláři tak po prohře 2:5 nezvládli druhé derby za sebou, letošní bilance vzájemných zápasů ale zůstane na konci základní části vyrovnaná. A Oceláři i po tomto kole zůstanou s bezpečným náskokem na prvním místě.

Ohlasy trenérů

Radek Philipp (HC Vítkovice Ridera): „Měli jsme dobrou první třetinu, ve které jsme se dostali do dvougólového vedení. Ve druhé části nás Třinec zatlačil, ale kluci ukázali velkou obětavost. Ohromně nám pomohl gól na 3:1, který vsítili naši mladíci. Ve třetí třetině znovu dobrá defenziva a odbojovaný výkon v čele s brankářem Stezkou. Věděli jsme, že musíme hrát zezadu a nějaké brejky se určitě objeví. Byli jsme hodně produktivní, což je fajn.“

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): „Neodehráli jsme vůbec dobře první třetinu. Udělali jsme zbytečný faul v útočném pásmu, který soupeř potrestal gólem. Poté přišla chyba, kdy jsme špatně vyhodnotili situaci a propadli v obranném pásmu, což vyústilo v branku na 2:0. Celkově jsme udělali spoustu chyb, kterých Vítkovice využily. Soupeř hrál úplně jednoduše v obranné třetině, každý puk vyndával ven a bylo těžké se dostat do šancí. Trošku ze hry jsme měli ve druhé třetině, jenže nebyli jsme schopni se prosadit v předbrankovém prostoru. V globálu to z naší strany nebyl dobrý zápas.“