Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Chybělo sedm vteřin. Také druhý těsný duel zvládl soupeř

03.04.2024 · Jakub Vaněček, foto: Lukáš Filipec
Výborný zápas a obrovskou bitvu sledovali diváci v rámci utkání číslo dvě semifinálové série mezi Spartou a Třincem. Oceláři byli blízko premiérovému bodu v sérii, ale Chlapík vyrovnal v závěrečné power play těsně před třetí sirénou. Rozhodnutí přišlo v závěru prodloužení z hole Moravčíka a Třinečtí tak budou doma odvracet dvouzápasové vedení Sparty v sérii.
SF2, středa 3.4.2024
HC Sparta Praha
HC Oceláři Třinec
3:2p
O2 aréna
Třetiny: 1:0, 0:2, 1:0 – 1:0  Branky a nahrávky: 17. Moravčík (Lajunen, Mikliš), 60. Chlapík (Kempný), 78. Moravčík (Chlapík, P. Kousal) – 26. Voženílek (A. Nestrašil, Smith), 28. L. Hudáček. Rozhodčí: Hradil, Jakub Šindel – Lederer, D. Hynek. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 13 905. Střely na branku: 48:30. Střely mimo: 22:11. Zblokované střely: 29:13. Hity: 11:9. Vhazování: 35:34. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2. Stav série: 2:0. 
HC Sparta Praha: Jakub Kovář – Mozík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Němeček, Moravčík – Řepík, Sobotka, Forman – Chlapík, Roman Horák, D. Vitouch – Hrabík, Lajunen, Buchtele – P. Kousal, O. Najman, J. Konečný.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, M. Adámek, Šenkeřík – Martin Růžička, A. Nestrašil, Voženílek – M. Daňo, Cienciala, L. Hudáček – Kurovský, P. Vrána, Miloš Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký – Helewka.

Komentář k zápasu

Pro druhý semifinálový zápas učinil trenérský štáb pár změn, do branky se postavil od začátku zápasu Kacetl, místo sedmi obránců v sestavě dalo trenérské duo Moták – Országh přednost třinácti útočníkům. Oceláři vstoupili do zápasu poměrně aktivně, zvýšil se pohyb při napadání. První přesilovku měli k dispozici Pražané, Cienciala podrazil ve středním pásmu Vitoucha. Hráči s drakem na hrudi zvládli první oslabení na výbornou, Sparta si nedokázala vypracovat ani jednu větší šanci. Za zmínku stojí jen Irvingovo nahození, které po několika tečích skončilo vedle pravé tyče Kacetlovy svatyně. Následně měl velkou šanci při dorážce Horák, jen díky Ciencialovi puk nedoklouzal za brankovou čáru.

Po ztrátě puku na útočné modré Ocelářů se do brejku dostali hráči Sparty. Kousal vzal celou situaci na sebe, vybruslil si do dobré pozice mezi kruhy, ale jeho zakončení se otřelo o hůl Kundrátka a skončilo mimo tři tyče. První branku v zápase jsme viděli po sedmnácti odehraných minutách a postaral se o ni Michal Moravčík. Sparťanský obránce vypálil z prostoru nad levým kruhem a díky cloně Hrabíka puk rozvlnil síť za Kacetlem. Při střele domácího hráče došlo k Hrabíkově kontaktu s hlavou třineckého brankáře, ale stalo se to mimo třinecké brankoviště. Poté fauloval před hostujícím brankářem kapitán Sparty a také Oceláři si vyzkoušeli početní výhodu. Voženílek dobře operoval na sparťanském brankovišti, kde ho hledal Nestrašil, dobrou defenzivní činnost ale odvedli obránci Sparty.

V pokračující přesilové hře z první třetiny dosáhli hosté vyrovnávací branky, ale po trenérské výzvě domácích Voženílkův zásah nebyl uznán. Sparta mohla hned po neuznané brance Třince zvýšit na dvoubrankový rozdíl, Kousalova střela z levého kruhu orazítkovala jen horní tyč. Po této akci už se ale Daniel Voženílek radoval. Dostal se ke kotouči na levém křídle, třinecký divoch si přidržel puk na holi, projel celým brankovištěm a zakončil na dlouhou hokejku k levé tyči ležícího Kováře. Jen o minutu a půl později se podruhé v zápase radovali Oceláři – Libor Hudáček si zpracoval rukavicí letící kotouč, dostal se před bránícího hráče a kličkou do bekhendu překonal Kováře.

Záhy nato mohl Čacho přidat třetí branku, dokonce si položil Kováře, ale při střele byl zablokován. Pak se Sparta dostala do velkého tlaku, prostřídala několik formací v útočném pásmu, ale žádné vážné ohrožení hostující branky se nekonalo. Skvělou šanci si následně připravila třetí útočná formace Třince – Roman našel ve slotu volného kapitána Vránu, jeho pokus však neměl gólové parametry. Poté jsme na vážnější akci čekali, nicméně hra se čím dál víc přitvrzovala. Kacetl v poslední minutě vyhodil puk mimo ledovou plochu a byl vyloučen za zdržování hry. Chlapík si sjel na svůj oblíbený pravý kruh a dostal nabito od Kempného, ale Kacetl předvedl rychlý přesun a famózně vychytal sparťanského snajpra. Oceláři tak šli po druhé periodě do kabin za stavu 2:1.

Pražanům se přenesla přesilová hra z druhé třetiny do třetí. Řepíkovi se střela bez přípravy nepovedla, Oceláři pak jednoduše vyhodili a ubránili i druhé oslabení v zápase. V přečíslení se poté ocitla dvojice Dravecký – Hrehorčák. Druhý jmenovaný poslal přihrávku pro Draveckého na dlouhou hůl, ten i tak dokázal zakončit, ale výborným přesunem ke vzdálenější tyči se prezentoval Kovář. Poté předvedl dobré napadání Hudáček, jenž obral o puk Kempného, poslal pas do slotu pro Kurovského, ten ale nedokázal zakončit. Záhy nato se vlnila boční síť po skryté střele od Voženílka. Na druhé straně kluziště najel v plné rychlosti do útočného pásma Vitouch, jeho svižná střela těsně minula brankovou konstrukci Kacetlovy branky.

Oceláři se pak začali soustředit hlavně na defenzivní činnost a čekali na chybu Sparty. Hudáček sebral puk ve svém pásmu, přenesl hru na Daňa, který vkleče šťouchl do puku, ale pro Kováře byl tohle jednoduchý zákrok. Přeci jen si ale Pražané dokázali vytvořit pár zajímavých příležitostí – k odraženému puku se na vrcholku kruhu dostal Kempný, jeho pokus golfákem dokázal usměrnit mimo na poslední chvíli blokující Hrehorčák. Z pravého kruhu si najel Kousal, ten se prokličkoval až do prostoru mezi kruhy, na Kacetla ale nevyzrál. Pak musel hostující brankář řešit dvě střely zápěstím, nejdříve jedovatou střelu z pravého kruhu vyslal Buchtele, na opačném kruhu měl pak dost času zamířit Kempný – ani jedna z těchto střel se neujala. Trenérský štáb Sparty poté odvolal Kováře, domácí zkusili hru v šesti hráčích na ledě. Filip Chlapík plácnul před třineckou brankou do zablokovaného kotouče, který přes Kacetlovo rameno doputoval do branky. Vyrovnávací branka osm sekund před třetí sirénou tak zařídila první prodloužení v rámci letošního putování Ocelářů v play off.

Hned v úvodu prodloužení dostali Třinečtí k dispozici přesilovou hru. Sparta byla potrestána za příliš mnoho hráčů na ledě, Oceláři ale kromě Vránovy dorážky zblízka větší šanci neměli. Z vrcholku pravého kruhu následně střílel z velkého nápřahu Mikliš, Kacetl předvedl jistý zákrok, puk z něj ani na moment nevypadl. Poté se v útočném pásmu uvolnil Hrabík, jeho pokus dokázal vyrazit Kacetl a hostující brankář si poradil i s následnou dorážkou Vitoucha. Sparta se dostala do enormního tlaku – Sobotka trefil levou tyč Kacetlovy brány, následně střílel z pravého kruhu Konečný, ani on ale nedokázal rozhodnout tento duel. Hra se pak hodně vyrovnala. Oba týmy se soustředily především na defenzivu a byly si vědomy toho, že jakákoliv chyba může mít fatální důsledek vzhledem k důležitosti klání. Drobný závar před brankou způsobil Chlapík, vše dokázal vyřešit Kacetl. Dvě a půl minuty před koncem prodloužení vyhrál domácí centr buly, Krejčík přiťukl puk Michalu Moravčíkovi a ten střelou z voleje prostřelil Kacetla. Sparta se ujímá vedení v sérii 2:0.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři Třinec): „Myslím, že hráči obou mužstev zaslouží za svůj výkon pochvalu. Bylo to utkání v báječné atmosféře, hráči bojovali, výkony všech byly velice kvalitní. Řekli jsme si, že do druhého zápasu musíme leccos změnit. Hlavně ve druhé třetině jsme pracovali velice dobře. Měli jsme dobrý pohyb, získávali jsme puky, měli jsme šance na zvýšení vedení. Nepodařilo se. Pak dostaneme sedm vteřin před koncem vyrovnávací gól. Stane se. Tam to ale musíme utlouct čepicemi, jak se říká. Byl to velký zásah. V prodloužení si pak domácí došli pro druhý bod.“

Pavel Gross (Sparta Praha): „Nemám moc co dodat, kolega řekl úplně všechno a trefně. Viděli jsme všechno i s prodloužením. Jsme rádi, že jsme urvali druhý zápas a jede se dál.“