• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Pavel Janků favorizuje Oceláře. Snad se to Třinci konečně povede, přeje si

Osm let čekání. Tak dlouho musel Třinec vydržet, než si Oceláři znovu zkusí boje o postup do finále soutěže. Poslední semifinálová série se datuje do sezóny 02/03, kdy třineckému celku vystavily stopku Pardubice. Na zároveň poslední úspěšnou sezónu si dobře pamatuje i Pavel Janků, velký třinecký srdcař a jeden z tahounů tehdejší Markovy družiny.

Pomalu ale jistě si Oceláři odkroucejí již šestnáctý ročník mezi extraligovou elitou, kde až na čtyři vyjímky vždy proklouzli mezi elitní osmičku nejlepších týmů soutěže a v ní hlavně na přelomu tisíciletí hlasitě promlouvali do umístění na medailových pozicích.

Nejpamátnější je sezóna z roku 98. Po obrovské hokejové eufoii, kterou rozpoutal úspěch české reprezentace na olympiádě v Naganu, totiž fanoušky pobláznili i tehdy ještě Železáři. Družina Aloise Hadamczika dokázala proklouznout až do finále, kde ale nedokázala ani v jednom utkání vzdorovat neporazitelnému Vsetínu.

Byl to ale zároveň první a poslední ročník, kdy Třinečtí prošli semifinálovým kolem. Od té doby se navíc mezi nejlepší čtyři celky dostali jen dvakrát. Sezónu na to vypadli ve druhém kole poměrem 3:2 na zápasy se Zlínem, o čtyři roky později pak nestačili na Pardubice. Na tuto poslední semifinálovou sezónu si dobře pamatuje i Pavel Janků, nyní hráč ústeckých Lvů, ale nadále velký třinecký srdcař. "Moc rád na ten rok vzpomínám. Hráli jsme dobrý hokej a k postupu nám nechybělo moc," zapátral v paměti velezkušený borec.

"Tehdy jsme prohráli s Pardubicemi. Teď už si s odstupem času netroufám říct, co nám k postupu chybělo. Každopádně nás to moc mrzelo," popisuje i přes prohru poslední úspěšnou sezónu ocelového týmu nyní jedenačtyřicetiletý křídelní útočník. "Měli jsme tehdy na víc, v Třinci byl super mančaft," mysí si Janků.

Věčně usměvavý a příjemný člověk, jinak rodák ze Šumperku, spojil svůj život právě s Třincem. Za Železárny respektive Oceláře si pod Beskydami odkroutil sedm hokejových sezón, kde si tradičně udržoval vynikající průměr čtyřiceti kanadských bodů. S oblíbeným městem, kde se také oženil, se loučil v roce 2006, když ještě jako šestatřicetiletý borec v play-off trápil ve třetím útoku Slavii. Není tedy divu, že se do malého městečka poblíž česko-polských hranic rád vrací a hokej ve Werk aréně nadále bedlivě sleduje.

"Třinec stále pečlivě pozoruju. Každý hrací den koukám na Dohráno a klukům na dálku fandím. Vždyť jsem se tam i oženil. Má manželka odtama pochází, takže jsem pořád napůl Třinečák," pověděl v rozhovoru pro náš web jeden z nejlepších útočníků třinecké historie. "Tehdy byl ale Třinec úplně jiný než teď. Za Oceláře tuto sezónu hrají obrovské osobnosti, které mají na to vyhrát celou ligu. Vždyť už to potvrdili v základní části, kterou s přehledem vyhráli," všiml si veterán, jenž na sklonku své kariéry válí v první lize.

Cesta k titulu je ale daleká. V semifinále Oceláři narazí sice na sedmý celek po základní části, pražská Slavia ale k oblíbeným soupeřům Třince v play-off rozhodně nepatří. Vždyť v pěti posledních letech právě sešívaní Oceláře v play-off dvakrát zastavili již ve čtvrtfinále. "Letos má ale Třinec obrovské zkušenosti, vyvážený tým a skvělého gólmana. Co si pamatuji já, na Slavii se nám kdysi dařilo. Doufám, že tohle někdě v Třinci zůstalo a Oceláři přes Slavii přejdou," přeje si Pavel Janků.

"Tím ale nechci říct, že by měl Třinec předem něco vyhráno. Slavia má úžasně bojovný tým, umí hrát s obrovským nasazením a žádný zápas nevzdá," připomněl Janků fakt a způsob, kterým Slavia v sedmém zápase série přehrála favorizovaný Liberec. "To by mělo být pro Třinec varování. Na střídačce Slavie navíc stojí i Vladimír Růžička a všichni víme, jaký je to lišák," upozornil Janků. "Kdybych si měl ale tipnout, myslím si že postoupí Třinec. Vyhraje 4:2 na zápasy," uzavřel Janků. Snad na jeho slova skutečně dojde. Semifinálové brány se v Třinci otevřou již v pondělí!

foto: kladensky.denik.cz