• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Jan Peterek pod drobnohledem

V loňské sezóně jsme rozjeli seriál několika článků, ve kterých jsme sledovali z hlediska statistik jednoho z hráčů třineckých Ocelářů přímo v akci. Do našeho hledáčku se dostali obránci Krajíček s Lojkem a útočníci Varaďa a Růžička. V utkání se Spartou Praha jsme se tentokrát zaměřili na Honzu Peterka.

Jan Peterek – profil hráče

Kariéra nejstaršího člena třinecké kabiny začala již koncem 80. let, kdy naskočil do velkého hokeje v konkurenčních Vítkovicích. V sezóně 1989/90 si v drese ostravského klubu připsal už 38 startů a 15 kanadských bodů, což na nováčka v nejvyšší soutěži není vůbec špatné. S odskočeními do Trenčína nebo rodného Havířova působil světem protřelý Peterek ve Vítkovicích až do roku 1997. Po této sezóně se poprvé přesunul pod Javorový, kde hned ve své první sezóně vybojoval tehdy historický úspěch Třince – druhé místo. Během dvou ročníků v Třinci nashromáždil 119 startů a 78 kanadských bodů. Následně působil ještě v Havířově a ve finském Pori, aby se v létě 2001 přesunul do Ruska. Spolu s trenérem Vůjtkem byl jedním z průkopníků „ruského“ směru, byl jedním z prvních vyslanců českého hokeje ve velké východní zemi.

V Jaroslavli působil celkem tři sezóny, ve kterých dokázal získat také titul mistra Ruska (v roce 2002 poprvé a o rok později jej obhájil). V ruské superlize si za tuto dobu připsal 170 startů a 98 bodů. V létě 2004 se přesunul do Třince podruhé. Byl součástí mančaftu Ocelářů, jimž se ale ve „výlukové sezóně NHL“ vedlo velmi mizerně. Na závěr základní části a play-off byl třineckým klubem zapůjčen do Vítkovic, kam se tedy vrátil po téměř osmi letech. Následně se vrátil do Třince, kde působí bez přestávky již šest let.

Pokud bychom se chtěli podívat na hráčské statistiky Jana Peterka, narazíme na problém. Statistické zdroje zejména z počátku jeho působení v nejvyšší soutěži nejsou zcela úplné, různé zdroje se v tomto liší. Podle oficiálních zdrojů portálu hokej.cz měl čerstvý čtyřicátník před touto sezónou na svém kontě 967 zápasů a 685 kanadských bodů (252+433). Naše údaje hovoří o 972 zápasech a 687 kanadských bodech (252+435). Každopádně je jisté, že se oblíbený Petrovka blíží k tisícovce utkání v nejvyšší soutěži, což rozhodně není obvyklá meta. Statistiky na našem webu hcocelari.cz pak evidovaly před nedělním zápasem se Spartou 530 utkání (díky čemuž je na prvním místě v historických extraligových tabulkách třineckého klubu) a 374 bodů (129+245) (2. místo za téměř nedostižným Richardem Králem).

Momenty Jana Peterka:

7:15 - Peterek se v útočném pásmu dostává trochu šťastně k bezprizornímu puku a z první střílí na bránu Pöpperleho. Puk za zády pražského brankáře ale nekončí, odráží se od tyče!
7:46 - V témže střídání unikal s Ladislavem Kohnem na jediného pražského útočníka Formana, který jej fauloval. Peterek tak pro Třinec vybojoval první přesilovku v zápase.
12:52 - Druhá přesilovka Třince v utkání a opět po faulu na Peterkovu osobu. Peterek ve středním pásmu prohrál s Tenkrátem buly, ale natahoval se po puku a donutil pražského útočníka k faulu.
14:35 - Po několika odrazech kotouče se dostal k bekhendové střele. Byl v pozici zády k brance těsně před Pöpperlem, puk proklouzal těsně kolem levé tyče. Následně se kotouč dostal přes Hrňu k Richterovi a ten srovnal skóre na 1:1. Peterek si připsal asistenci.
17:27 - Peterkova formace s mladíky Hrňou a Orsavou si vynutila už třetí faul. Treille fauloval Hrňu. V ponechané výhodě hledal Peterek před brankou obránce Cartelliho, ten ale branku Sparty přestřelil.
21:35 - Centr formace Peterek ve středním pásmu vysunul Orsavu, ten jel – ač tísněn obráncem Sparty – sám na Pöpperleho, ale v nevýhodné pozici nedal. Sparta za 21 sekund svou šanci využila – Philipp dal vítězný gól zápasu. Peterkova formace již na ledě nebyla.
36:00 - Poslední světlý okamžik útočníka s číslem 11 v zápase. Byl v přesilové hře před brankou v obrovské šanci, ale nedokázal v tutovce přehodit Pöpperleho beton. Sparťanský brankář předvedl jeden z klíčových zákroků večera.

Výsledná známka: 2

Výkon Jana Peterka ve včerejším zápase se Spartou hodnotíme známkou dvě, tedy chvalitebnou. Těžko na výkonu Ocelářů hledat nějaká výraznější pozitiva, nicméně Peterkův výkon i tak v kritických měřítcích obstojí. Třinecký střední útočník zásoboval svá mladá křídla přesnými pasy (71 % jeho přihrávek našlo přesně adresáta), třikrát vystřelil na branku, přičemž jednou trefil tyč. Díky své práci před brankou si připsal i asistenci na branku. Přesto i bývalý kapitán mužstva a jeden z lídrů kabiny přiznává, že včerejší výkon týmu měl výrazné rezervy. Bude třeba se zamyslet, konstatuje Jan Peterek.

Zápasové statistiky Jana Peterka
Góly: 0
Asistence: 1
Body: 1
+/-: -2
Získané/ztracené puky: 7/5
Trestné minuty: 0
Střely na bránu: 3
Střely mimo: 0
Střely zblokované: 0
Povedené/pokažené přihrávky: 17/7
Vyhrané/prohrané buly: 5/8
Čas strávený na ledě: 18:32
Čas v přesilovce 5 na 4: 4:30
Čas v oslabení 4 na 5: 2:53
Čas v oslabení ve 3: 0:56
Počet střídání: 22
Průměrný pobyt na ledě: 0:51
Nejdelší pobyt na ledě: 1:31
Nejkratší pobyt na ledě: 0:11

Fotogalerie Jana Peterka v zápase