• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Růžička proti Vítkovicím: čtyři body a 33 minut na ledě

Lídr kanadského bodování a nejlepší střelec Tipsport extraligy se v neděli večer změnil ze střelce v nahrávače. Připsal si čtyři kanadské body, když se podílel na třech brankách přihrávkou. Zejména jeho pasy na góly Radka Bonka pomohly definitivně utnout odpor nepříjemných Vítkovic.

Martin Růžička – profil hráče

Šestadvacetiletý útočník s pravým držením hole začínal s hokejem v Berouně, prošel mládeží Sparty a Kladna. Ze středočeského města oceli pak odešel v osmnácti letech do zámoří, kde hrál ve Western Hockey League. Po dvou sezónách, ve kterých nastoupil do 149 zápasů a nasbíral 34 bodů (10+24), se vrátil domů. Po návratu do Česka působil v 1. lize, juniorce Sparty a nastupoval také vesměs jako člen čtvrté formace do mistrovské sezóny áčka Sparty. První velký zlom v jeho kariéře nastal v létě 2006. Přestěhoval se do Znojma, v jehož dresu působil tři sezóny po boku takové persony, jakou v českém hokeji je Jiří Dopita. V dresu Orlů nastoupil do 165 utkání, připsal si 51 bodů (30+21).

Po znojemské škole přišel další kariérní zlom. V létě 2009 se Růžička stěhoval pod Javorový. Ve Znojmě zanechal dobrý dojem, ale jeho statistiky nedávaly tušit potenciál velkého střelce. Tehdy třiadvacetiletý útočník však začal po boku Ladislava Kohna náramnou sezónu. V základní části nastřílel 23 branek, což mu vyneslo pozvánku do reprezentace. Milé zpestření závěru sezóny, říkali si možná mnozí. Růžička však vydržel v kempu trenéra Vladimíra Růžičky od konce března, kdy Oceláři vypadli ve čtvrtfinále s Pardubicemi, až do května, kdy se konal šampionát v Německu. Růžička sice působil buď jako hráč čtvrté formace, nebo jako třináctý útočník, to mu však nekalí radost ze zlaté medaile, kterou Češi za západní hranicí vybojovali. Po zlatém mistrovství přišel i zlatý rok v extralize. Zejména v play-off pak Růžička budil ze snů všechny své soupeře – v 18 zápasech mistrovského tažení nastřádal 17 zásahů!

Zlatá medaile s Třincem pak znamenala další posun v kariéře výš. Stěhoval se do Kontinentální hokejové ligy do týmu sice jednoho z nejhorších klubů soutěže, Chabarovsk však měl a stále má ambice vyšplhat se v hierarchii ruského hokeje do vyšších pater. Růžičkův rozlet ale ještě v letní přípravě zbrzdilo zranění. Nakonec v dresu Amuru odehrál jen 37 utkání a po roce se vrátil do týmu trenéra Turka, do barev Ocelářů. Rozjezd sezóny 2012/13 znamená jeho restart v kariéře. Před duelem s Vítkovicemi Růžička nastřílel v 16 zápasech neuvěřitelných 20 gólů! Pokud připočteme statistiky z fantastického play-off 2011, nasbíral Růžička v posledních 34 utkáních za Třinec neskutečných 62 bodů (37+25).

Celkem Martin Růžička ve své kariéře nastoupil mezi 9. září 2009 a 26. říjnem 2012 do 141 zápasů za Oceláře, nasbíral v nich 163 kanadských bodů (86+77) a 86 trestných minut. Se 163 body je na 13. místě v historickém bodování Třince v extralize. Dvanáctku lepších tvoří Král, Peterek, Zadina, Polanský, Sekeráš, Janků, Květoň, Daňo, Pletka, Skořepa, Martynek a Kaděra. Ze všech těchto hráčů má však Růžička nejlepší průměr bodů na zápas – lepší dokonce než Richard Král (Růžička 1,16 / Král 1,14)!

Momenty Martina Růžičky:

4:16 - Růžička se po objetí branky snažil zakončit, byl ale faulován. Vyfauloval se na něm vítkovický bek Malík.
5:00 - První bod třineckého elitního útočníka. Zíb na něj poslal pas od modré podél mantinelu, Růžička z první posunul na Bonka. Třinecký kapitán zkusil vystřelit, odraženou ránu vrátil před prázdnou branku, kde byl Zagrapan. Ten otevřel skóre – 1:0.
24:35 - Nejproduktivnější hráč Ocelářů i celé extraligy ví, kde stát. Matador mezi třineckými forvardy Jan Peterek jej našel zpoza branky na vrcholu brankoviště, odkud měl Růžička jednoduchou úlohu uklidit puk za Málka – 3:0.
28:10 - Velkou práci dokázal Růžička odvést v oslabení ve třech. Několikrát vybojoval puk a vyhodil jej přes všechny čáry...
51:20 - Po dvou účastech na ledě při inkasované brance předvedl třinecký snajpr opět světlý okamžik. Růžička převzal za brankou puk od Zagrapana a našel úplně osamoceného Bonka. Ten z předbrankového prostoru dokázal překonat přesunujícího Málka – 4:2.
53:26 - Martin Růžička vybojoval druhý faul. Tentokrát dostal dvě minuty za hákování Voráček.
54:33 - Růžičkův čtvrtý bod v zápase. Bleskurychlou kombinaci v přesilovce proti třem zakončil po prudkém pasu Růžičky skrz brankoviště třinecký kapitán Bonk do odkryté branky – 5:2.
58:07 - Přestože Růžička nasbíral čtyři body v zápase, je třeba říct, že jej Vítkovičtí dokázali částečně dobře ubránit. Za celý zápas si připsal jen tři střely přímo na branku a teprve ta třetí z nich byla jeho klasická pozice. Střela z první v přesilové hře na levé straně útočného pásma – Málek předvedl skvělý zákrok lapačkou.

Výsledná známka: 1

Těžko hodnotit výkon hráče, který si připsal branku a tři asistence jinak, než známkou výbornou. Avšak Martin Růžička nepodal úplně ideální výkon, na který je sám zvyklý. Dostal se k minimu střel, branku mu vypracoval ideální přihrávkou před odkrytou branku Jan Peterek. Byl u všech branek zápasu – jak u obou inkasovaných, tak u všech pěti vstřelených, z nichž dvě byly v početní výhodě.

Zápasové statistiky Martina Růžičky
Góly: 1
Asistence: 3
Body: 4
+/-: +1
Získané/ztracené puky: 7/7
Trestné minuty/vybojované tresty: 0/2
Střely na bránu: 3
Střely mimo: 2
Střely zblokované: 2
Hity: 1
Zblokované střely soupeře: 0
Povedené/pokažené přihrávky: 15/3
Vyhrané/prohrané buly: 0/2
Vykázán z buly: 0
Čas strávený na ledě: 33:04
Čas v přesilovce 5 na 4: 12:03
Čas v přesilovce proti 3: 0:08
Čas v oslabení 4 na 5: 6:50
Čas v oslabení ve 3: 2:38
Čas při hře 4 na 4: 2:51
Počet střídání: 32
Průměrný pobyt na ledě: 1:02
Nejdelší pobyt na ledě: 2:44
Nejkratší pobyt na ledě: 0:14

Fotogalerie Martina Růžičky v zápase