• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Bratři Romanové zazářili, v Třinci i reprezentaci

Zatímco mladší z této bratrské dvojice, patnáctiletý Miloš, během tohoto týdne odehrál v dresu slovenské osmnáctky prestižní Memoriál Ivana Hlinky, o dva roky starší Michal nastoupil k prvnímu utkání mezi muži v derby proti Vítkovicím. Jak oba bratři hodnotí tyto momenty?

Slovenská reprezentace na Memoriálu postupně nastoupila do zápasů proti týmům z Ruska, Finska a USA, ve kterých, ani přes dobré výkony, nevybojovala jediný bod a nakonec tak bojovala pouze o sedmé místo s hráči ze země helvétského kříže. I tomuto soupeři ale nakonec svěřenci trenéra Bartánuse podlehli a právě tento prohraný zápas pak může slovenské mladíky mrzet, protože ještě minutu před koncem základní hrací doby vedli o gól. "Měli jsme k výhře velmi dobře nakročeno, dokázali jsme otočit stav na 5:3, ale zase přišly dva smolné góly. Vyrovnávací branku jsme dostali dvacet sedm sekund před koncem, což pro nás byla studená sprcha," hodnotí nepovedený zápas Miloš Roman.

Jak již bylo zmíněno, v utkání proti švýcarskému týmu nejprve slovenští mladíci dvakrát prohrávali, následně také dvakrát vedli, nakonec se ale museli smířit s těsnou prohrou po samostatných nájezdech. V čem byla hlavní příčina porážky? "V první třetině jsme, jako během celého turnaje, zaspali. V šatně jsme si řekli, že to musíme zlepšit, ale nepodařilo se, Švýcaři nám dali rychlé dva góly. Dobře bruslili, byli silní na puku a tlačili se do brány. To nám dělalo asi největší problém," dodává mladý forward Ocelářů.

Třineckému útočníkovi osobně se ale na turnaji dařilo o mnoho lépe. Během čtyř zápasů nasbíral Miloš Roman, který na turnaji patřil k těm nejmladším, čtyři body a v produktivitě svého týmu tak skončil na druhém místě. "Na ledě jsem se cítil velmi dobře, pomohl mi i první gól proti Rusům, potom hned v dalším zápase proti Finům jsem měl přihrávku, do dalších zápasů jsem šel klidný a to, že se mi podařily další dvě asistence, je super."

Čtyři utkání během pěti dnů, tak zněl zápasový harmonogram na Memoriálu Ivana Hlinky. Jak těžké bylo pro mladé hráče zvládnout velkou porci zápasů během krátké doby a co jim může dát střetnutí se světovou špičkou do budoucnosti? "Podobně náročný turnaj jsme zažili minulý rok v Kanadě. Myslím, že třetí den byl nejhorší, zápas proti Americe, tam už jsme měli všichni ztvrdlé nohy a dnes to bylo taky hodně náročné na bruslení. Ale viděli jsme, že můžeme hrát s každým a nabrali jsme sebevědomí "

A jak třinecký útočník Miloš Roman reagoval na to, že jeho bratr Michal v pátek odehrál první utkání mezi muži? "Dozvěděl jsem se to od rodičů a byla to fantastická zpráva. Jsem na něj pyšný."


Jak již bylo řečeno, staršího z bratrské dvojice, Michala Roman naopak v pátek čekalo první utkání za třinecký A-tým v derby proti Vítkovicím. Kdy se mladý obránce dozvěděl, že nastoupí v posledním utkání Steel Cupu? "Ráno okolo desáté jsem se chystal na koupaliště, ale volal mi trenér Mucha, že se mám dostavit na rozbruslení, to jsem ale nestihl a tak jsem se měl ve čtyři hlásit ve WERK ARENĚ, že budu hrát."

Juniorský obránce strávil na ledě v tomto utkání poměrně velké množství času a postupně si tak zahrál hned s několika beky, kupříkladu Tomášem Linhartem nebo Lukášem Galvasem. "Nečekal jsem to, myslel jsem, že tam párkrát naskočím, ale samozřejmě jsem za šanci rád, v zápase jsem se cítil dobře. Je to pro mě velká zkušenost hrát s borci, kteří mají odehráno tolik zápasů v extralize. Snažil jsem se od nich vzít co nejvíc, abych to mohl dát do mojí hry."

Celé utkání ale nakonec Michal Roman neodehrál, jelikož jej v průběhu třetí třetiny trefil kotouč do obličeje a mladý obránce tak zamířil rovnou do kabin. Co se na ledě stalo? "Trenér mě poslal na přesilovku, což jsem už vůbec nečekal. Hráč chtěl vyhodit puk, ten mě ale trefil pod plexi a roztrhl mi obočí."

Miloš Roman byl na svého bratra Michala po jeho prvním startu za A-tým pyšný, jak vnímal starší z bratrské dvojice to, že si teprve patnáctiletý útočník zahrál na Memoriálu Ivana Hlinky? "Já jsem pyšný na něho. Na Memoriálu hrál o rok dřív a jako nejmladší hráč tam měl bod na zápas. Sledoval jsem to bohužel jen na internetu, na jeho zápasy jsem se podívat nemohl, protože jsme měli tréninky a utkání."

FOTO: Ronald Hansel, Jakub Homoľa