• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Tomáš Kundrátek odchodu do zámoří nelituje

Už 47. draft hráčů pro nejslavnější hokejovou soutěž se bude konat tento víkend v kanadském Montrealu. Po statistickém souhrnu draftovaných hráčů jsme vyzpovídali také někdejšího třineckého obránce a minulý rok nejlépe draftovaného Čecha, Tomáše Kundrátka.

Do draftu vstupoval mladičký obránce co by největší česká naděje. Jako celkově devadesátého hráče si jej ve třetím kole vytáhl jeden z nejslavnějších hokejových týmů světa, New York Rangers. "Byl jsem hrozně rád a hodně mě překvapilo, že si mě vybral tak slavný tým," neskrývala nadšení opora české juniorské reprezentace.

I přesto, že sezónu předtím dokončil Tomáš Kundrátek jako elitní obránce v první formaci Ocelářů a na konci sezóny nakoukl také do seniorského výběru české reprezentace, rozhodl se pro brzký odchod do zámoří a přistoupil na tříletou smlouvu s newyorskými Jezdci. Do hlavního týmu Rangers se však neprosadil. "Na kemp jsem přijel se zlomenou rukou. To se mi přihodilo dva dny před začátkem v přátelském utkání mého týmu ve WHL. Na led jsem tedy společně s Rangers nemohl, dva a půl měsíce jsem nehrál. Trénoval jsem pouze v posilovně," nediví se tomu, že jej vedení Jezdců poslalo na farmu do juniorské soutěže.

Přeřazení do farmářského celku ho ale ani s odstupem času nemrzí. "Odešel jsem tam s tím, že budu hrát juniorskou WHL a byl jsem připravený naučit se jak jazyk, tak kanadský styl hokeje. Což se mi povedlo. Celkově beru rok pozitivně. Naučil jsem se v Kanadě spoustu nových věcí!"

 
Tomáš Kundrátek
foto : Marian Ježowicz
 

Rok bydlel Tomáš Kundrátek u náhradní rodiny. Není tedy divu, že se dostavil i stesk po domově. "V Kanadě to bylo super. Je to něco jiného, ale rodina, kamarádi i jídlo mi chybělo hrozně. Angličtinu jsem se naučil zhruba po půl roce, ze začátku mi hodně pomáhali hlavně spoluhráči."

"Na zápasy juniorské WHL chodí v průměru 4 až 9 tisíc diváků. Všechny arény jsou nové a moderní," pochvaluje si zázemí a diváckou podporu. "V Kanadě se hraje na úzkém kluzišti, hokej je velmi rychlý a fyzicky náročný. V Česku se hraje spíše hodně technicky," porovnává obě soutěže. Problémy mu nedělá ani dlouhé cestování: "Rychle jsem si zvykl létat letadlem, takže mi to problémy nedělá. Na zápasy WHL ale jezdíme s týmem autobusem a to někdy i 16 hodin," vrací se s úsměvem na tváři k velmi náročným přesunům mezi městy.

Extřinecký obránce, který v letošním ročníku WHL nastoupil v dresu Medicine Hat Tigers, kde nasbíral 23 kanadských bodů za 4 góly a 19 asistencí nezapomněl ani na Oceláře a na dálku svým kamarádům fandil. "Sledoval jsem jak na tom Třinec je. Když jsem si našel čas, shlédl jsem nějaké on-line přenosy. Hodně jsem sledoval sérii s Plzní. S kluky z kabiny jsem byl stále v kontaktu."

Po krátké dovolené se nadějný obránce začal připravovat na novou sezónu. "Přípravu jsem začal už před třemi týdny, a to doma v Přerově, sám se svým osobním trenérem. Před čtrnácti dny jsem byl také u kondičního trenéra ve Švédsku," popisuje své tréninkové metody a je zároveň zvědavý, jestli se prosadí do hlavního týmu Jezdců:" Smlouvu s Rangers mám ještě na dva roky, takže uvidíme jak to dopadne na kempu. Tam se uvidí, kde budu tuhle sezónu hrát. Jsem hodně zvědavý," těší se sympatický obránce na svou další šanci za velkou louží.