• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Tomas: Dostal jsem tu první šanci, proto cítím k Třinci větší vztah

Zklamaně působil Roman Tomas při vzpomínce na odchod z Třince. Po roce a půl, kdy slovenský útočník vystřídal tři extraligové kluby, ale oblékne opět dres Ocelářů.

„Jsem rád, že jsem se vrátil zpátky, protože jsem v Třinci začal hrát extraligu. Dostal jsem zde první šanci, takže k tomuto klubu cítím větší vztah. Tehdy jsem si i myslel, že tady zůstanu do konce kariéry. Ale takový už je hokejový život,“ uvedl Tomas, kterého před rokem a půl uvolnili Oceláři na hostování do Litvínova.

„Po dobré sezoně jsem v té následující nenaplňoval představy vedení. Vím, že se ode mě očekávaly lepší výsledky. Nedařilo se mi střelecky, chybělo i štěstíčko, aby mi v zápase padnul nějaký ušmudlaný gól. Začalo se to kupit v hlavě, a když je hokejista psychicky nalomený, tak se to odrazuje na výkonech i produktivitě,“ vysvětloval osmadvacetiletý hokejista, z jehož hlasu bylo patrné, že ho odchod z Třince zklamal.

„Už jsme si to vysvětlili a udělali za tím tlustou čáru. Jak už jsem řekl, jsem moc rád, že jsem zpátky. Cítím ke klubu větší vztah, je zde super kolektiv a zázemí. A taky to mám blízko domů,“ vyjmenovával důvody svého rozhodnutí. Ztracenou formu a sebevědomí nalezl Tomas v loňské sezoně, kdy nasbíral v Mladé Boleslavi a Plzni celkově 34 kanadských bodů za 19 branek a 15 asistencí.

„Byl jsem s tou sezonou maximálně spokojený, určitě byla moje nejvydařenější. Nemůžu ale usnout na vavřínech. Chci udělat ještě lepší sezonu,“ zdůraznil rychlonohý hokejista. „Těší mě taky, že produktivita byla mezi oba kluby rovnoměrně rozložená. Při výměně do Plzně jsem tam totiž šel s otázkami, zda mi forma vydrží,“ přiznal Tomas.

„Ale musím to zaklepat, protože v Plzni to snad bylo ještě i lepší. Navíc jsme dosáhli i týmového úspěchu, když jsme skončili čtvrtí. Přál bych si, abychom takové umístění dosáhli i s Třincem. A mohlo by být i vyšší,“ pousmál se.

Na vlastní kůži pocítili pohodu slovenského hráči i Oceláři. V devíti odehraných utkáních si Tomas připsal 11 bodů, přičemž v jednom zápase zařídil výhru Mladé Boleslavi třemi góly.

 
Roman Tomas
foto : Marian Ježowicz
 

„To už tak bývá, že se hráč prosadí proti svému bývalému týmu. Neřekl bych, že jsem byl v zápasech s Třincem extra namotivovaný. Bral jsem to jako každé jiné utkání. Jsem rád za ten hattrick, byl první v české extralize, takže na to se nezapomíná,“ těšilo ho. A aby toho nebylo málo, s Plzní i Třinec vyřadil v předkole play off. „Byla to těžká a vyrovnaná série, kterou rozhodlo domácí prostředí,“ podotkl.

Radost z příchodu Romana Tomase měl zejména třinecký střední útočník Jiří Polanský. Oba tvořili v sezoně 2006/07 úderné duo. A po zranění Polanského v dalším ročníku produktivita u Tomas rapidně poklesla.

„Je to vynikající hráč, má geniální nahrávky. Určitě bych s ním chtěl hrát,“ poznamenal Tomas, který i v letní přípravě trénuje ve dvojici s Polanským. „Samozřejmě je to na trenérech, ale přál bych si, abych hrál s Jirkou. Je to centr, se kterým se mi zatím hrálo nejlépe. I minulý rok v Boleslavi se mi s Bendou dobře spolupracovalo, ale s Jirkou je to o nějaký krok lepší,“ pokračoval.

„Vyhovíme si, rozumíme si herně. Vím, co dopředu udělá a skvěle si rozumíme i mimo led. Možná jsme si sedli i proto, že sedíme vedle sebe v kabině. Rudo Tluszczyk už mi držel místo, když jsem se do Třince vracel,“ usmíval se Roman Tomas.

Byť mají oba hráči k sobě blízko, blížící se období dovolené společně nestráví. „Ne, ne. Nic takového nechystáme. Já už mám svou rodinu, budu trávit volný čas s manželkou a malým. Možná kdybych byl mladší,“ dodal závěrem.

Očima Jirky Polanského

"Myslím si, že k nám po sezoně přišlo několik kvalitních hráčů a jsem rád, že Roman Tomas je mezi nimi. Jeho rychlost nám pomůže. Je to hráč, kterému se dokážu přizpůsobit a myslím, že i on mně. Určitě by bylo fajn zase začít s Romanem hrát v jedné řadě a navázat na výkony, které jsme předváděli před mým zraněním. Jsme teď o dva roky starší, zkušenější, takže by to mohlo být ještě lepší."