• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Celý tým dnes zaslouží pochvalu, říká Martin Růžička

Letošní světový šampionát se kvapem blíží a český tým v přípravném duelu v Prostějově zdolal Slováky 6:2. Na porážce východních sousedů se gólem a asistencí podílel třinecký ostrostřelec Martin Růžička, který byl zároveň vyhlášen nejlepším hráčem střetnutí.

Martine, jak hodnotíš dnešní přípravný zápas? V čem jste byli lepší než soupeř?

Bylo to z našeho pohledu kvalitní utkání. Po celý zápas jsme měli docela výraznou převahu a prakticky k ničemu jsme Slováky nepustili. Dost nadějných příležitostí jsme ještě nevyužili. Povedlo se nám i využít nějaké přesilovky, proto můžeme mít z našeho výkonu dobrý pocit. I naše lajna podala slušný výkon.

Nastoupil jsi ve formaci s budějovickým Gulašem a spoluhráčem z Třince Květoněm. S Davidem se během sezóny v útočné lajně nepotkávaš. Jaká byla dnešní spolupráce?

Mohu to hodnotit jen kladně, dokážeme si s Květákem na ledě vyhovět. Oba víme, co od sebe můžeme čekat. Milan Gulaš taky odvedl kus dobré práce.

Martin Růžička

Ve slovenské brance stál další spoluhráč - Peter Hamerlík. Byla to výhoda, že můžeš znát některé jeho slabší místa?

(směje se) On naopak může znát nějaké moje finty. Možná to byla lehká výhoda, že Petera znám, ale zápas je obvykle tak rychlý, že není čas přemýšlet, kde v ten konkrétní moment střílet.

Proběhlo před zápasem s Peterem nějaké vzájemné hecování?

Při rozbruslení jsme se pozdravili a trochu jsem ho popichoval, aby mi pustil nějaký gól. Vzal si moje přání k srdci, za což jsem rád.

Jak bys srovnal mezinárodní hokej s tím extraligovým? Kde osobně spatřuješ největší rozdíl?

Všechno se tady děje v rychlejším tempu, každá chyba se trestá. Hráči jsou silnější na puku, častěji se dohrávají souboje u mantinelu. Je to prostě o stupínek lepší úroveň než extraliga.

Zhruba za deset dní začne v Třinci příprava na další sezónu. Většina spoluhráčů si užívá volna, ty plníš reprezentační povinnosti...

Vůbec mi to nevadí. Oblékat reprezentační dres je pro mně čest a jsem tady moc rád. Nějaké volno navíc pak možná v klubu dostanu.