• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Fantastický zážitek, hlásí světový šampion Martin Růžička

Finálovým triumfem proti Rusku pečetil český reprezentační výběr nečekaný, ale o to sladší zlatý sen. Členem vítězného kádru byl i třinecký Ocelář Martin Růžička. Novopečeného mistra světa jsme po telefonních linkách požádali o čerstvé dojmy.

Martine, příjmi gratulaci ke zlaté medaili. Na letošním mistrovství jsi většinou v sestavě figuroval jako 13. útočník, ale předpokládám, že jsi byl vděčný za každou minutu strávenou na ledě...

Souhlasím. Byl jsem rád za každé střídání, protože konkurence v týmu byla docela silná. Vychutnával jsem si každý okamžik, kdy jsem mohl zasáhnout do hry. Nechci, aby to vyznělo jen jako fráze, ale zahrát si na mistrovství světa je opravdu krásný zážitek a když se navíc povede získat zlato, je to fantazie.

Ve finálovém souboji s Rusy jsi zhruba pět minut před závěrečným klaksonem naskočil do hry místo zraněného Jágra. Co se v ten okamžik honilo v tvé hlavě?

Abych řekl pravdu tak poté, co se Jarda zranil, jsem trošku očekával, že nastoupím. Byly to poměrně krušné chvíle i během našeho vedení 2:0. Byl jsem docela studený, proto z mé strany byla snaha spíš jen bránit, nevymýšlet nic směrem dopředu. Rusové měli velký tlak a taky se jim povedlo před koncem snížit. Sílou vůle a zásluhou skvělého Vokouna jsme to ale ubránili.

Martin Růžička v souboji s Nory

Mistrovské oslavy byly zcela pochopitelně velmi bouřlivé. Je nějaký konkrétní moment, který ti z oslav navždy zůstane hluboko v paměti?

Asi to bude zaplněný Staromák po příjezdu z letiště a lidé mávající v ulicích. To bych přál zažít všem klukům, kteří se věnují hokeji. Fantastickým zážitkem ale byly i oslavy přímo na ledě, včetně převzetí medaile od prezidenta Klause. Měli jsme vynikající partu, což byl jeden z klíčových faktorů, jenž vedl k úspěchu.

Letní příprava Ocelářů už asi měsíc pokračuje. V jakém časovém horizontu se připojíš k týmu?

Přesný termín neznám. Částečně teď asi budu trénovat individuálně, ale budu se chtít připravit i s klukama v Třinci. Vše závisí na konzultaci s trenéry. Jsou teď na soustředění v Turecku, tak se ozvu, až přiletí.

Je za tebou velmi dlouhá a náročná sezóna. Jaký bude tvůj další program po MS? Relax, dovolená...?

Určitě bych si rád nějaký čas odpočinul. Ještě jsem nemluvil s trenéry v klubu, ale mám v plánu minimálně tři týdny volna. Moje sezóna byla skutečně dlouhá a se silami jsem teď docela na dně. Chci si pořádně odpočinout a poté se znovu naplno vrhnout do přípravy na novou sezónu.

Tvoje přítelkyně je Kanaďanka. Máte proto v plánu i cestu za "velkou louží"?

Přesně tak. Do Ameriky a Kanady se určitě podíváme a asi až na místě rozhodneme, kde cestovat dál. Možná pojedeme někde na jih. Třeba Mexiko, Kuba, Florida...Každopádně budu chtít hodně relaxovat a nabírat novou energii a chuť do další sezóny.