• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Host středečního Dračího studia - Jozef Daňo

Oceláři v rámci letošních vyřazovacích bojů zatím dominují a dobré rozpoložení chtějí potvrdit také ve středu, kdy se série přesune na led Komety. Ještě než na jihu Moravy vypukne utkání číslo tři, budete moci shlédnout další vydání Dračího studia. Hostem tentokrát bude sportovní manažer mládeže JOZEF DAŇO.

Mnozí příznivci Ocelářů na něj stále vzpomínají. Elegantní bruslař, brilantní technik a především produktivní útočník. Jeho vzpřímené držení hlavy a výborné periferní vidění snad nelze zapomenout. Na konci devadesátých let a přelomu tisíciletí byl výraznou ofenzivní oporou klubu, který si teprve zvykal na účast mezi českou hokejovou elitou.

Jozef Daňo je rodákem ze slovenské Nitry, do velkého hokeje ale vstoupil v Trenčíně. Třinecký dres oblékal v sezonách 1995 až 2001. Během šesti let nastoupil včetně play off k 238 zápasům. V nich dokázal skórovat 75krát a přidal 117 asistencí. V roce 1998 získal s Třincem stříbrné medaile, o rok později se mohl radovat z bronzu. Po odchodu z Třince ještě hrával v ruské Kazani a v rakouských týmech z Zell am See či Zeltwegu.

Tvořivý útočník zanechal stopu také ve slovenském národním výběru. Naše východní sousedy reprezentoval při olympijské premiéře v roce 1994 (Lillehammer), kde vstřelil památné dva góly Kanadě v základní skupině, kterou Slovensko následně vyhrálo. Zúčastnil se i ZOH 1998 v japonském Naganu a čtyř světových šampionátů. Celkově za národní mužstvo odehrál 117 zápasů, ve kterých zaznamenal 45 gólů.

Po konci aktivní kariéry působil v Trenčíně, kde zastával funkci asistenta trenéra. V Dukle pracoval rovněž na pozici sportovního manažera. Do Třince se vrátil v roce 2016, kdy nejprve trénoval juniory. V partnerském Frýdku-Místku byl poté asistentem po boku kouče Vlastimila Wojnara. V současné době je 52letý Daňo sportovním manažerem ocelářské mládeže.

Hokejové geny po otci zdědil syn Marko, který si vyzkoušel nejkvalitnější hokejovou soutěž světa NHL v týmech Columbusu, Chicaga či Winnipegu.

CHCETE SE JOZEFA DAŇA NA NĚCO ZEPTAT? DO ÚTERÝ 23.3. DO 20:00 MŮŽETE POSÍLAT OTÁZKY NA E-MAIL: STUDIO@HCOTRINEC.CZ.