• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Martin Růžička za reprezentaci: Je třeba zlepšit obranu

H E L S I N K I - Martin Růžička, úřadující mistr světa a hráč Třince, nechyběl ani na další akci české reprezentace. Staronový trenér nároďáku Alois Hadamczik jej nominoval na první ze čtyř turnajů Euro Hockey Tour, jenž se uskutečnil od 10. do 14. listopadu ve finských Helsinkách.

Všechny zápasy odehrál Růžička po boku Josefa Vašíčka a Marka Kvapila. Tato formace se na Karjale neblýskla jedinou brankou, přesto je třinecký útočník se spoluprácí spokojený: „Určitě, nemůžu si stěžovat. Oba jsou to vynikající hráči. Pepa je skvělý centr, umí dobře nahrát. Stejně tak Marek Kvapil. Jsou to velice kvalitní spoluhráči.“

Turnaj ve finských Helsinkách byl fiaskem pro celou reprezentaci. Přestože Češi Karjalu nikdy neovládli, letos nezískali jediný bod a skórovali pouze čtyřikrát. Z toho třikrát v prvním zápase proti Švédům, jenž se konal v Českých Budějovicích.

Češi ještě dvanáct minut před závěrečnou sirénou vedli o dvě branky, avšak během následujících sedmi minut dokázaly Tři korunky zvrátit stav ve svůj prospěch. „Byl to zkrat. Během půlminuty jsme dostali dva slepené góly, které rozhodly celý zápas. V zápase jsme měli plno šancí, které mohli skončit brankou. Bohužel se tak nestalo a Švédové udeřili,“ posmutněl Růžička.

O dva dny později se výběr představil v Helsinkách před dvanáctitisícovou návštěvou a hned po čtyřech minutách hry prohrával o gól. Čeští útočníci si sice vytvořili několik nebezpečných příležitostí, které mohli vést k vyrovnání, ale obrana selhávala.

Jako rozhodující moment lze označit sedmdesát šest sekund v polovině utkání, kdy domácí Finové poslali za Schwarze tři puky. „Dělali jsme chyby v obraně a Finové toho hned využili,“ podotklo třinecké křídlo.

„Po druhé třetině jsme si řekli, že to takto nejde. Hráli jsme velmi špatně v obraně. Chtěli jsme zkusit ujet do brejku, ale nic se nedařilo,“ přiblížil Růžička atmosféru v kabině po druhé dvacetiminutovce. V závěrečné třetině přidali Seveřané ještě pátý gól a bylo po zápase. „Těžko se to hodnotí, když jsme prohráli 0:5. Finové byli jasně lepší,“ dodal Růžička.

V neděli bylo na programu turnaje zopakování finále letošního mistrovství světa. Češi se totiž postavili proti Rusům. Ve čtrnácté minutě sice zvládli zásluhou Klepiše dorovnat na 1:1, ovšem poté patřilo kluziště již jen Rusům, kteří skórovali hned dvakrát.

„Musíme se dát do kupy. Takto hrát nemůžeme. Je třeba zlepšit obranu a snažit se dávat góly z brejků,“ přiblížil plány do budoucna a ukončil tak i celý rozhovor.