• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Draft NHL začíná: Mezi talenty mají šanci také Oceláři

Nejsledovanější událost hokejového léta odstartuje dnes v noci v Montrealu, týmy z NHL si budou v draftu dražit talenty a mezi nimi na šanci čekají i hokejisté, kteří prošli organizací HC Oceláři Třinec.

Mimořádně silný ročník československých hokejistů míří na draft NHL, který se po covidové pauze uskuteční zase živě a jeho dějištěm bude slavná aréna Bell Center v Montrealu, právě tamní Canadiens mají právo první volby.

Dražba talentů začíná dnes v noci a v napětí jsou také hokejisté, kteří se do světa profesionálního hokeje vydali po ocelářské cestě. Reálnou šanci projít draftem letos mají brankáři Tomáš Suchánek s Nickem Malíkem a útočník Servác Petrovský.

Brankářem, který se vydal po ocelářské cestě a má reálnou šanci projít letošním draftem, je Tomáš Suchánek. Gólman, který do organizace přišel před dvěma lety z Přerova a už v sedmnácti letech debutoval v partnerské organizaci ve Frýdku-Místku, kde předváděl vynikající výkony. V minulé sezoně i díky nim startoval na šampionátu do osmnácti let a letos figuruje ve výběru reprezentační dvacítky, kterou v létě čeká odložený světový šampionát. 

Suchánek se i s vidinou větší šance pro draft v NHL v minulé sezoně vydal do zámořských juniorských soutěží, v dresu týmu Tri-City Americans hrající WHL odchytal 42 zápasů s procentuální úspěšností zákroků přes 90 procent. 

Stejně jako Suchánek se z Třince před loňskou sezonou vydal do zámořských juniorských soutěží také slovenský reprezentant Servác Petrovský, který prošel mládežnickou akademií Ocelářů, kde patřil k oporám dorostu i juniorky. Poslední ročník strávil v OHL, kde v dresu Owen Sound Atack posbíral v 65 zápasech slušných 54 bodů a 28 branek. Ještě lepší výkony pak předváděl v play off, kde v sedmi zápasech zaznamenal bilanci 6 bodů (2+4).

Také Petrovský figuruje v širší nominaci slovenské reprezentace na následující světový šampionát dvacítek, v létě se dokonce zůčastnil NHL Scouting Combine testů a dosavadní prognózy napovídají, že by měl draftem projít nejpozději ve třetím kole. V rozhovorech pro slovenská média sám prozradil, že největší zájem z rozhovorů se skauty cítil od organizace Philadelphia Flyers.

Potřetí a naposled má šanci projít draftem NHL také dvacetiletý brankář Nick Malík. Syn současného trenéra třineckého dorostu a někdejší stálice NHL Marka Malíka, v uplynulých dvou letech čekal na šanci v draftu marně. V dresu Ocelářů nastoupil v uplynulých sezonách do dvou utkání, jinak v letech 2018 až 2021 působil v partnerském Frýdku-Místku, odkud si dvakrát vysloužil pozvánku na šampionát dvacítek. Před minulou sezonou z Frýdku zamířil do finského týmu KooKoo, kde patřil k nejlepším brankářům soutěže. Vysloužil si za to i nominaci do přípravného kempu seniorské reprezentace před bronzovým šampionátem, vinou zranění se ho ale nezúčastnil.

Draft je určen hráčům, kteří se narodili mezi 16. zářím 2003 a 15. zářím 2004. Dočkat se však mohou i hokejisté narození kdykoli od 1. ledna 2002; řadě z nich totiž loni znemožnila vyniknout pandemie koronaviru, jež zastavovala mládežnické soutěže. K draftu jsou dále připuštěni hráči narození mimo Severní Ameriku v roce 2001 a rovněž mladíci narození po 30. červnu 2002, kteří prošli draftem 2020, ale od té doby nepodepsali se svým týmem smlouvu.

Draft NHL startuje v noci na pátek prvním kolem, druhé až sedmé kolo proběhne v Montrealu o den později.